Съветникът за националната сигурност на президента Тръмп Джон Болтън заяви, че изтеглянето на американските войски от Североизточна Сирия ще се извърши, след като бъдат победени остатъците от групировката "Ислямска държава" (ИДИЛ) и след като Турция даде гаранции за сигурността на съюзените със САЩ кюрдски бойци, предаде Асошиейтед прес. Болтън заяви в Ерусалим, че няма график за американското изтегляне от Сирия, но подчерта, че присъствието им там не е безсрочен ангажимент.

"Има цели, които искаме да постигнем и които са предварителни условия за изтеглянето. Графикът произтича от политическите решения, които трябва да осъществим", каза Болтън.


Изказването му е първото публично потвърждение, че изтеглянето на разположените в Сирия 2000 американски войници ще се забави, след като Тръмп получи оставката на своя министър на отбраната Джим Матис и бе остро разкритикуван от съюзниците си за политическо решение, което трябваше да се изпълни в рамките на няколко седмици, отбелязва АП.

При визитата си в Ерусалим Болтън разгледа и древните тунели под Стената на плача в старата част на града. Той гледа виртуална обиколка на района и обядва с израелския си колега и посланика на САЩ в Израел и посланика на Израел в САЩ.

Гостуващи американски официални лица обикновено избягват официални срещи в Източен Ерусалим, за който спорят израелците и палестинците. Самият Тръмп обаче също посети района на своя визита. Израел отне Източен Ерусалим от Йордания във войната от 1967 г., припомня АП.

БТА