Когато Жорж Келер започнал да дарява на Кунстмузеум в Берн, Швейцария, картини от майстори като Анри Матис и Салвадор Дали, никой не се съмнявал в репутацията му, предаде Франс прес.

Този уважаван търговец на произведения на изкуството дарил 116 картини на музея от 50-те години на миналия век до смъртта си през 1981 г. Но преди няколко месеца служител в Кунстмузеум попаднал на документ, свързващ Келер с французина Етиен Биню, смятан днес за скандален търговец на произведения на изкуството, който търгувал с германци през Втората световна война, съобщава БТА.

Не за пръв път музеят в Берн има вземане-даване с произведения на изкуството, за които се смята, че са били конфискувани от нацистите. Той наследи колекцията на починалия през 2014 г. Корнелиус Гурлит, чийто баща Хилдебранд бил натоварен със задачата да продаде творби, които нацистите са конфускували от евреи. Аферата привлече общественото внимание и предизвика отново дебати относно неутралитета на Швейцария през Втората световна война.

"Постигнат е напредък - заяви директорката на музея Нина Цимер. - Атмосферата се промени. Смятам, че всички са съгласни, че сред задачите на музея е да провери произхода на колекциите."