17 часа на пътя са прекарали 47 пътници, пътуващи с автобус на "Юнион Ивкони". Причината - возилото било повредено.

Това съобщи бТВ, позовавайки се на разкази на потърпевши, които все още са на път.

Става въпрос за група българи, които се връщали на работа във Франция след празниците. Превозното средство се развалило и те останали на пътя около 17 часа. От фирмата изпратили друг автобус, който според пътниците също имал повреда.

"Тръгнахме в събота в 9:30 часа сутринта. Пристигнахме на сърбо-хърватската граница в 18:12 часа. Между Сърбия и Хърватия стояхме 8 часа, в 2:20 часа минахме хърватската граница, влязохме в Хърватия и в 2:30 часа автобусът вече беше развален. Останахме насред пътя, изтеглиха ни до близка бензиностанция на 500 метра от границата и там останахме в автобуса. Излязохме и навън - кой където реши - да спи", разказа в предаването "Тази сутрин" Анка Стоянова, една от потърпевшите.

Новият автобус пристигнал в 18:30 часа и потеглил час по-късно, тоест пътниците са престояли на бензиностанцията 17 часа. За това време са получили по една вода от 500 милилитра, по един хот-дог за закуска и по един сандвич за обяд.

Пасажерите твърдят пред телевизията, че били раздавани и стекове с цигари от шофьорите, които после си ги вземали обратно - като "просто услуга" - за прекарване на папиросите през границата.

"Вторият автобус, който ни изпратиха, също се развали, след като минахме Хърватия и влязохме в Словения", продължи с разказа Стоянова.

По думите й шофьорите са се справили с повредата и отново са тръгнали на път, но след голям скандал.

"Притеснявахме се дали и този автобус всеки момент няма да се развали отново. Има бременна жена, има мъничко момиченце на три годинки, има момиче, което е инвалид и вече казва, че й е много трудно пътуването. Всъщност това е едно страшно кошмарно пътуване", посочи още Стоянова.

Тя подчерта, че в новото возило "уплътнителите висят", парното не работи и пътниците буквално са се "опаковали". В момента автобусът пътува и е в Италия.

"Всички стоим и мръзнем", казва Анка Стоянова.

Отделно по думите й половината пътници са за крайна спирка Лион, но никой не ги е предупредил, че ще минат по друг маршрут, при който пътят се удължава с около 1000 км. Никой не им казвал и кога ще пристигнат.

Били на топло

В отговор директорът на "Връзки с обществеността" в "Юнион Ивкони" Весела Смилец посочи, че пътниците са били на топло, а превозвачът е реагирал своевременно спрямо лошата метеорологична обстановка.

"Смятам, че са доста силни думите, които се казаха. Всяка монета има две страни. Своевременно след получаване на информация за проблема е изпратен резервен автобус. Превозвачът е реагирал с придвижването си съобразно метеорологичната обстановка в Европа – сняг и ниски температури, и ситуацията по граничните пунктове", посочи Смилец.

Тя подчерта, че автобусите на фирмата са "доста нови" и няма информация в изпратения втори автобус да няма парно.

"Напротив, знам, че пътуването продължава добре въпреки закъснението. Преди половин час са били по маршрут малко след Венеция", изтъкна тя. 

По думите й пътниците са били настанени на топло място и на два пъти им са им раздавали храна и вода. Получавали са и своевременно информация за маршрута. 

"Нашата компания има много пътници, не знам има ли заобикаляне", допълни тя по повод твърденията за променен маршрут без уведомление.

На въпрос - ако сте си купили самолетен билет за директен полет, а ви се наложи да се прикачите на три летища и не сте знаели за това, това не е ли промяна в условията от страна на авиокомпанията, шефката на пиар отдела в "Юнион Ивкони" отвърна:

"Това е неправилно сравнение. Аз съм уведомена, че те са уведомени. Малко ме озадачи вашият събеседник, че така описва ситуацията."

"Абсолютно озадачена" Смилец бе и по въпроса с прекарването на стекове с цигари през границата. И поиска да чуе още някой пътник, за да потвърди или отрече информацията.

Съсобственик в "Юнион Ивкони" е бившият народен представител от ГЕРБ Ивайло Константинов, който в края на декември 2017 г. напусна Народното събрание по собствено желание. Той бе и член на транспортната комисия в парламента.

Около бизнеса на Константинов се разшумя покрай случая с обърналия се на автомагистрала "Тракия" автобус на "Юнион Ивкони" в края на октомври м.г. Тогава пострадаха 17 души и впоследствие бе обвинен 49-годишният шофьор, който е нарушил правилата за движение и е загубил контрол над автобуса. Тогава останаха съмнения за редовността на тахошайбите на превозните средства.

На същата компания бе и автобус, който след засичане от лек автомобил се обърна в канавката край Вакарел през април 2018 г. и отне живота на шестима. Неотдавна прокуратурата внесе обвинителен акт, а единствен обвиняем е шофьорката, която странично е ударила автобуса при изпреварване.