Осем от откраднатите картини на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров от дома на техни наследници в центъра на София били продадени за едва 2900 лв. на антиквар. Това разказа пред бТВ самият купувач - Атанас Йончев. Той е известен на МВР и в средите на антикварите като Наско Дългия. В момента е с обвинение за вещно укривателство и е на свобода под парична гаранция от 5000 лева.

„Точно 2900 лева... Те (крадците - б.р.) поискаха повече, но сделката стана за толкова пари”, обясни Йончев. 

Сумата била за част от откраднатите платна и вещи от дома на наследник на Майстора и Ди Киро. По думите на антикваря сделката е станала преди Нова година. А за да препродаде платната, мъжът потърсил другия антиквар - Божидар Нейков.

Според разказа на Наско Дългия хората, от които купил картините, били двама мъже на възраст съответно 25-30 години и 40 години. Виждал ги за първи път, досега не са му предлагали стока и не знаел дори телефонните им номера.

Наско Дългия не се усъмнил, че картините може да са крадени. Помислил, че са се появили след разчистване на мазета и тавани.

„Осем картини за по 500-600 лева ми се стори апетитно”, отбелязва мъжът за сделката.

„Не съм се усъмнил, говорих с колега и той каза, че не е чул, по принцип се разчува, като се издирва нещо”.

Йончев твърди, че за втори път досега му се случва подобно нещо в 30-годишната му практика, въпреки че от МВР твърдят, че и преди са го разследвали заради бизнеса му с антикварни стоки.

„Тука няма никаква измама. Аз, ако знаех, че са на Майстора тези картини, щях да ги задържа и щях да изчакам… Чувствам вина, защото от нищо стана нещо. За никакви пари стана нещо”, отбеляза още мъжът. 

Йончев казва, че в крайна сметка за картините получил 6500 лева. По думите му половината били при циганите, а другите ги изхарчил.

„Платих си телефон, кабелна - 400 лева. Един микробус за 500 лева си купих и другото... по празниците...”, обяснява още Наско Дългия. 

Крадците все още са в неизвестност. Не е открита и една от ценните картини на Майстора.