Координирана онлайн кампания, зад която стоят крайнодесни организации, е създала определени обществени нагласи, в резултат на които голяма част от европейските партии оттеглиха подкрепата си за Пакта за миграцията на ООН в края на миналата година. Това показват данните от анализ на активността в социалните мрежи, пише "Политико".

От началото на миналия септември коалиция от антиислямски, крайнодесни и неонацисти започва кампания в социалните медии срещу Пакта, който до този момент е бил слабо обсъждан и е привличал много малък обществен интерес, посочват анализаторите.

В един момент има обаче бум на туитове, клипове, онлайн петиции, в които се настоява политиците в голяма част от държавите членки на ЕС да се откажат от подкрепата на документа на ООН. В Белгия сблъсът на позиции по темата доведе и до правителствена криза.

Бързото пренасяне на онлайн активността в реалната политика е пример как един процес може да бъде овладян от това, което изследователите описват като глобална мрежа на националисти и крайнодесни активисти. В случая с Пакта техните усилия са оглавявани от популярни лица в Youtube и от "инфлуенсъри" като австрийския крайнодесен активист Мартин Зелнер, и след това координирани през чат групи и уебсайтове.

"Ако се вгледате в националистическите партии по света, откривате, че те са част от специфична ниша и специфична мрежа. Всички тези участници се информират един друг и взаимно влияят на политическите си позиции", казва Ико Мейли, изследовател, който преподава нови медии и политики в Университета на Тилбург в Холандия.

В Австрия и Италия анализаторите отчитат бум на онлайн активността, която предшества решението на двете правителства да сменят позицията си по отношение на Глобалния пакт за миграцията. Документът беше одобрен от 152 държави, но САЩ, Унгария, Израел, Чехия и Полша гласуваха против, 12 други се въздържаха - сред тях България, Австрия, Швейцария и Италия. И още - Алжир, Австралия, Чили, Латвия, Либия, Лихтенщайн, Румъния, Сингапур.(Подобна ситуация имаше и в България, в която отначало правителствената позиция, изразена от външната министърка Екатерина Захариева беше в подкрепа на Пакта, но към края на годината изведнъж се появиха противници на документа - в лицето основно на БСП и на "патриотите" и политиката на кабинета беше ревизирана-бел.ред.)

Доклад на Института за стратегически диалог  (Institute for Strategic Dialogue (ISD), организация, която прави мониторинг на екстремистите в интернет, изследва онлайн дискусията около Пакта. Анализирани са туитове и съобщения в YouTube и фейсбук и изследователите стигат до извода, че "крайнодесните екстремисти и популярни представители на крайнодясното са имали прекалено голямо влияние" в дискусията около подкрепата за документа в средата на октомври миналата година.

Анализаторите откриват, че 75 от 100-те най-популярни видео материали, посветени на пакта за миграцията на ООН в YouTube са създадени от крайнодесни популисти и активисти срещу мигрантите, крайнодесни екстремисти и поддръжници на конспиративни теории.

До средата на септември за Пакта едва се споменава в публичното пространство, след това темата се подема от крайнодесните онлайн, които започват да разпространяват фалшива информация или изкривени интерпретации на същността на документа, отчитат анализаторите.

Особено съществена е ролята на YouTube в разпространението на изкривена или дори фалшива информация сред крайнодесните екстремисти и популисти като от тези среди са огромното мнозинство от видео материалите по темата.

От ISD отчитат, че най-споделяна в социалните медии в Германия е петиция срещу Пакта, организирана от крайнодесния австрийски активист Зелнер, наречен от Би Би Си "новото лице на крайнодясното в Европа".Във видео той призовава за "информационна война" като по думите му Пактът ще означава край на европейските народи и че той е реализация на визията за бъдещето на световните елити. Неговите клипове в YouTube са сред най-гледаните по темата, според данни на Tagesschau, новинарска програма по обществената германска телевизия. Точно австрийският канцлер Себастиан Курц пуска снежната топка да се търкаля из Европа като обявява, че неговото правителство е решило да оттегли подкрепата си за Пакта. Курц е начело на коалиционен кабинет заедно с Партията на свободата.

След решението на австрийския канцлер започват подобни дебати в Холандия, Белгия, Полша, Чехия - във всяка от тези страни активността на крайнодесните онлайн оказва силно влияние върху политическия процес.

"Разбирането, че политиката се прави в рамките на националните граници, отдавна го няма", казва Мейли. "Трябва да гледаме на този въпрос в глобална перспектива. Новото дясно е световна мрежа", добавя анализаторът.