През последните месеци всеки се упражнява по темата Русия и дава вещо прогнози и съвети, та се замислих, защо да не се опитам и аз малко да поразсъждавам.

Миналата седмица прочетох, че тя е основната заплаха пред сигурността на България. Сещате се, хибридната война и други такива работи. И се запитах: Какво ще стане, ако в един момент Кремъл реши да ни обяви война и какви ще са най-големите неволи за нас?

Явно е, че няма да има ракети, самолети, бомби и други конвенционални оръжия. близо, близо, ама 400 километра са си 400 километра. Руски войски е трудно да доплуват или да бъдат превозени със самолет и пуснати с парашут. Има териториални води, радари, бази на НАТО и подобни.

Путин няма да спре газта и петрола, защото му трябва валута, даже "Газпром" е готов да плати цялата сметка за още една тръба през територията ни - "Южен поток".

Но московските тинктанкове ще измислят сложни хибридни стратегии. В началото ще има перфидно търговско ембарго.
Ще бъдат затворени руските ресторанти и магазинчетата за руска храна. Няма да има пелмени, конфети, квас и сельодка и онова кондензирано мляко, с което се правят много лесно сладкиши. Какво друго руско има по магазините? Филтърни кани за вода. И тях ще ги спрат. Ще спрат и Алла Пугачова, няма да има "милионалъйхроз"

Ако това не сломи духовете ни и не докара национална катастрофа, ще последва тежък удар. Говори се, че около 300-350 хиляди руснаци са собственици на недвижими имоти в България.

Лятото, когато дойдат на морето в своите апартаменти уж за почивка, стотици хиляди руснаци в един момент ще поискат независимост.

И тогава ще трябва да се бием за Слънчев бряг. Всъщност, трябва ли?