Двата най-добри смартфона за 2018 г - Samsung Galaxy S9 и iPhone Xs, приключиха годината със слаби продажби и лоши новини за производителите. Новите "умни" телефони предизвикват все по-малък интерес в потребителя.

Миналата седмица Apple пак обяви, че очаква по-малко продажби в последната четвърт на годината спрямо прогнозите - 84 млрд. долара вместо 91.5. Акционерите реагираха бързо - на следващия ден компанията загуби 10% от стойността на акциите си, най-лошата загуба от 2013 г насам.

Анализаторите на пазара заговориха отново за стагнация в пазара на смартфони. Множество от тях обвиняват сектора в липса на сериозни иновации, еднообразие на предлаганите продукти, недостатъчно сваляне на цените. Но това не е нов процес. Един поглед върху данните от последните няколко години ясно показва това.

Брой продадени смартфони (в млн. бройки) за последните 9 години. Спадът започва още през 2017 г.

Производителите на смартфони знаят това отдавна. Идеята, че спадът в продажбите е някакъв неочакван удар за тях, е несериозна. Спадът в акциите е свързан с поначало динамичните процеси на борсата и оптимистичните прогнози за технологичните компании, раздути от 8-кратния ръст между 2009-2015 г.

Apple са напълно наясно с проблема. Тим Кук отбеляза в последното си обръщение към акционерите простия факт - продажбите ще спадат още, тъй като много хора вече имат добър смартфон. Защо да си купуват нов, ако сегашното им устройство може потенциално да работи прекрасно и да върши всичко, което им е нужно, в следващите 3-4 години?

Хората извън технологичния бранш не оценяват до какви хардуерни лимити достигнаха смартфоните. През 2009 г например повечето компютри имат двуядрени процесори, четириядрените едва навлизат, 2 гигабайта оперативна памет е стандарт. Днес повечето смартфони са с 8-ядрени процесори, 3, 4 и дори 6 гигабайта RAM, дисплеи с резолюция, които ще засрамят повечето настолни компютри и телевизори, с големи и изключително ефективни батерии, камери, сравними като качество със "сапунерки" отпреди 2-3 години, и постоянно развиващ се софтуер.

Извън цялостните продажби пазарът на смартфони бе изключително динамичен - някои известни имена си отидоха, други дойдоха на тяхно място. В последните години единствено топ тройката Samsung, Apple и Huawei може да се похвали със стабилност.

Между 2012-2018 г имаше няколко вълни за развитие на смартфоните - по-големи дисплеи, по-добра разделителна способност, навлизането на 4G, биометрични системи, безжично зареждане, двойни и тройни камери. Това не означава, че не ни очакват никакви хардуерни промени и през следващите 5-6 години - идва 5G, гъвкавите дисплеи наистина скоро ще станат масови, смартфоните правят все повече с камерите си благодарение на нови чипове. 

Софтуерът пък тепърва ще наваксва бързият растеж на мощността на смартфоните. Нито Android 9.0 Pie, или iOS 12 използват максимума от изключително бързите машини, на които са инсталирани.

Добрата новина за потребителя е, че има безкрайно много опции и няма причина да се чувства длъжен да влага пари в нов смартфон всяка година. А след като отминат закъснелите реакции на неинформирани акционери и анализатори, производителите пък ще имат време и възможност да разработват устройства с повече нови функционалности и да полират сегашните. 

Експлозивният растеж на смартфоните наистина приключи - още преди 2 години. Но сегашният спад не е повод за апокалиптични предвиждания или притеснения за бъдещето на "умните" компютри в джобовете ни.