България е най-големият производител на билки и подправки в Европейския съюз, показват данни на Евростат. Страната ни изпреварва почти двойно Полша, която заема второто място, става ясно от статистиката за 2017 г.

През 2017 г. в България са отгледани общо 81 хил. тона билки. За Полша числото е 44 хил. тона. Испания също е в челната тройка с 32 хил. тона. 

В челото сме и в класацията за производство на слънчогледови семки - страната ни заема второто място с близо 2,1 млн. тона производство. Първа е Румъния с 2,9 тона, а трета е Унгария. 

Реколтата от 7.5 хил. тона малини през 2017 г. гарантира на България четвъртото място в ЕС. Най-голямо е производството на малини в Полша - 104 хил. тона. Испания и Великобритания заемат втора и трета позиция съответно с 43.5 хил. тона и 15.5 хил. тона. На същото място сме и в производството на череши, като в челната тройка са Италия, Испания и Гърция.

Пети сме в Европа по производство на тютюн, показва още статистиката за 2017 г. В страната са отгледани общо 13 хил. тона. Италия и Полша са лидери с 48 хил. и 32 хил. тона. България държи шестото място в производството на ориз, люцерна, дини, праскови и кайсии в рамките на съюза.