Френският президент Еманюел Макрон притиска американския си колега Доналд Тръмп да гарантира "сигурността на всички наши партньори", ако войските на САЩ се изтеглят от Сирия, съобщи канцеларията му, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Съдбата на неформално автономните кюрдски райони в Сирия остава под въпрос, след като миналия месец Тръмп заяви, че ще изтегли американските войски, подкрепящи водените от кюрдите сили срещу "Ислямска държава" (ИД).

Турция, която смята основните сирийски кюрдски милиции за терористи заради връзките им с бунтовниците на собствената си територия, заплаши с военна офанзива в контролираната от кюрдите Северна Сирия.

Макрон "подчерта важността на тясната координация между членовете на международната коалиция (срещу ИД), за да се гарантира сигурността на всички наши партньори", в телефонен разговор с Тръмп вчера, съобщи Елисейският дворец.

Съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън каза в неделя, че Вашингтон ще настоява пред Анкара да се ангажира да не атакува сирийските кюрди след изтеглянето на американските сили.

Макрон повдигна въпроса за съдбата на кюрдските сили също пред руския президент Владимир Путин, ключов международен съюзник на сирийския президент Башар Асад и водещ силов фактор в близо 8-годишния конфликт.

Водените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС), подкрепяни от военновъздушни сили и специални части от САЩ и други западни държави, отвоюваха голяма част от Северна Сирия от ИД, включително фактическата столица на групировката град Ракка.

Но миналата година кюрдите бяха изтласкани от турската армия и съюзените с нея сирийски бунтовници от техния дълго удържан бастион Африн.