Камарата на общините ще се произнесе на 15 януари по споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Позовават се на говорител на премиерката Тереза Мей.

Очаква се долната камара на британския парламент да възобнови дебатите по сделката утре. Предвидено е обсъжданията да продължат в четвъртък и евентуално в петък.

Много вероятно е споразумението да не събере необходимата подкрепа - критикувано е както от привържениците на Брекзит, така и от еврофилите, отбелязва Франс прес.

Мей заяви, че ще продължи да работи с Брюксел, за да получи уверения, които могат да убедят депутатите да подкрепят споразумението.

Днес британският в. "Телеграф" съобщи, че Лондон планира да забави датата на излизане от ЕС, изправен пред възможността за Брекзит без споразумение. Причината са опасенията, че сделката за „Брекзит“ може да не бъде одобрена до 29 март, твърди изданието, като цитира три неназовани източника от Съюза.

Британските представители опипвали почвата за удължаване периода съгласно член 50 от Лисабонския договор, който определя условията за напускане на ЕС. Премиерката Тереза Мей неведнъж заяви, че изключва всякакво забавяне на „Брекзит“. Тя обаче предупреди депутатите, че ако отхвърлят постигнатото от нея споразумение с Брюксел, целият процес на излизане може да „дерайлира“ или че Лондон може да излезе от ЕС без сделка.

„Напускаме ЕС на 29 март и не мислим за отлагане“, отговори министърът за „Брекзит“ Стивън Баркли, помолен да коментира информацията на „Дейли телеграф“.

Попитан директно дали отхвърля твърденията в публикацията, Баркли каза:

„Да, защото мога да кажа съвсем ясно, че политиката на правителството е да напуснем ЕС на 29 март.“

Той също така изтъкна, че дори Мей да поиска удължаване на процеса на напускане въз основа на член 50, това не може да бъде едностранно решение на Великобритания, а ще изисква единодушно съгласие на лидерите на страните членки в Европейския съвет.

През последните седмици ръководители и представители на ЕС заявиха, че са отворени към удължаването на процеса на „Брекзит“, ако Великобритания поиска. Те обаче дадоха ясно да се разбере, че Мей е твърда в позицията си да не иска отлагане.

Представители на Брюксел работят по всички възможни сценарии, твърди висш чиновник, запознат с преговорите за „Брекзит“. Той обаче подчерта, че няма знак от страна на ръководителите на ЕС, че отлагането е предпочитан вариант.

Някои представители настояват, че забавянето може да трае само няколко седмици, и то само в случай, че има ясен знак за предстояща сделка.

Бъдещето на „Брекзит“ остава твърде неясно на фона на очакванята, че британските депутати ще отхвърлят идната седмица сделката, която Мей постигна с европейските лидери през ноември 2018 г., отбелязва Ройтерс.

Ръководителите на бизнеса и инвеститорите се опасяват, че „Брекзит“ без споразумение ще прережат търговските артерии и ще съсипят хинансовите пазари в петата световна икономика.

Освен излизане със сделка или без, другите варианти включват забавяне на „Брекзит“, свикване на парламентарни избори или провеждане на нов референдум за членството в ЕС.