Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще даде не една, а две пресконференции при предстоящото си посещение в Румъния.

Това обяви днес говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

Юнкер заедно с Колегиума на комисарите ще посетят Румъния на 10 и 11 януари. Там ще има тържествена церемония по случай поемането на председателството на ЕС от северната ни съседка.

Едната пресконференция на Юнкер ще бъде с президента Клаус Йоханис, а другата – с премиерката Виорика Дънчила. Журналисти в Брюксел отбелязаха, че това е нещо необичайно. И попитаха Схинас дали причината са търканията между държавния глава и кабинета в Букурещ, изразяващи се в коренно различни позиции по въпроси като борбата с корупцията и правосъдието. Те припомниха и критиките на Юнкер, който заяви наскоро в интервю, че „вътрешнополитическите кавги в Румъния са сигнал, че страната може да не изглежда като едно цяло на европейската сцена“. Журналистите попитаха също дали двете пресконференции са някакво послание от страна на Брюксел.

„Това отразява спецификата на румънската конституция“, отговори Маргаритис Схинас.

Той припомни, че президентът представлява страната в Европейския съвет, И допълни, че на този фронт в политически смисъл страната е разделена на две. Премиерката ще отговаря за формирането на Съвета на ЕС – институцията, състояща се от ресорнит министри в зависимост от обсъжданата политика.

„Не, няма никаква конспирация“, обобщи Схинас.

Немалко журналисти в залата обаче реагираха с усмивка.

„Ние тръгнахме по пътя на председателството на бегом и сме готови да го изпълняваме. Не е моя работа да коментирам какво се е случвало преди това“, каза днес в Брюксел делегираният румънски министър по европейските въпроси Джордже Чамба.

Така той отговори на въпроса за критиките на Юнкер към страната му. Чамба тговори в края на първия Съвет „Общи въпроси“, проведен при председателството на Румъния.

За никого обаче не е тайна, че президентът и правителството в Букурещ са на нож. „Политико“ прогнозира, че управниците на северната ни съседка няма да се притеснят да изложат междуособиците си пред широката европейска публика.

Изданието писа вчера, че румънското правителство е променило програмата на посещението на Юнкер и вместо пресконференция с президентката Йоханис той ще дсаде такава с премиерката Дънчила. Днес пък се оказа, че пресконференциите ще бъдат две.

Вчера бе поредният епизод от войната между институциите в Румъния, допълва „Политико“. Правосъдният министър Тудорел Тоадер остро нападна Йоханис заради нежеланието му да принуди главния прокурор Аугустин Лазар да се пенсионира. И Лазар, и президентът подкрепят Лаура Кодруца Кьовеши – уволнената през лятото от правителството  председателка на Антикорупционната прокуратура.