Основният политически проблем в България е защо краде той, а не аз. Това заяви пред бТВ депутатът от БСП проф. Иво Христов.

"В България върви отрицателна селекция на управленския персонал. Достигнали сме дъното, но мисля, че може да продължим и още по-нататък. Има тенденция на върха да се изтласкват все по-неграмотни, некомпетентни и невиждащи дълбочината на проблема хора. Това е резултат от цялостното състояние на системата", коментира Христов.

Според него българският политически елит има вина за ромския произвол.

"Агресията в ромските махали е много сериозен проблем, който българските елити използват за краткосрочни политически цели , те го индуцират и задълбочават, те нямат никакъв капацитет - интелектуален или експертен. Съжалявам, че съм лош пророк, но ще става все по-зле", смята Христов.

Според него всички политически партии се възползват от ситуацията с ромите и не я решават заради купуването на гласове по избори. Той прогнозира, че политическата ситуация в световен мащаб ще се промени през тази година.

"Тръмп е първият американски президент, който си изпълнява предизборните обещания. Каза, че ще излезе от Сирия - направи го, каза, че ще излезе от Афганистан. Каза, че САЩ ще се преориентира към Далечния изток и го прави - за добро или лошо. Ограничи мигрантите и се опитва да сложи стена. Въпреки неуспеха на междинни избори, той продължава своя курс. Зад него стоят много силни хора - от политическия и икономическия спектър", обясни той.

Според него Македония е засмуквана от демографския албански миниколос.

"Съчетано с турския колос, познайте какво ще се случи с нас - демографска трагедия. България си отива. Когато фактите говорят и най-отчаяните либерали трябва да мълчат", заяви Христов.