В стратегията "Визия 2020" е добре да се говори не за Русия, а конкретно за управлението на Владимир Путин. Това каза лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева по време на представянето на декларация на Реформаторския блок по темата.

"В Русия живеят много хора, които страдат от липса на демокрация", обясни Кунева.

Стратегията "Визия 2020" беше преработена, след като в първоначалната версия на документа, подготвена от екипа на военния министър Велизар Шаламанов, се посочваше, че Русия е една от заплахите за националната сигурност и че води "хибридна и информационна война". От блока поздравиха Шаламанов за професионализма и добре свършената работа. Според Кунева Русия води тъкмо хибридна война, в която има непряк сблъсък и "други начин да се влияе на политиката на една страна".

"Санкциите към Русия имат възпиращ ефект. Трябва да се изпрати ясен сигнал и да знаем, че това е интересът, който има България", заяви Кунева.

Реформаторският блок застава зад констатациите и препоръките, залегнали в стратегията "Визия 2020" за националната сигурност и участието на България в НАТО. Агресивната и реваншистка политика, провеждана целенасочено от Владимир Путин, е първостепенен риск за националната сигурност на страната като член на ЕС и НАТО.

Това се казва в декларация на реформаторите. От коалицията призовават служебния премиер Георги Близнашки да отстоява и да защитава националния интерес, а не интереса на чужди сили, които оказват натиск, включително през български партии и политици.

От блока настояват президентът Росен Плевнелиев незабавно да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и искат той и премиерът да излязат с ясна позиция по въпросите за руската инвазия, за недопустимостта на руските действия, за повишените рискове за международната сигурност и България и за подкрепа за линия на по-твърдо дистанциране от Русия. 

Реформаторите призовават на срещата на НАТО в Уелс в четвъртък правителството да поиска допълнителни гаранции за сигурността и териториалната неприкосновеност на България и затягане на санкциите срещу Русия.