Снимка на деца в носии, които танцуват хоро в басейн на пловдивска детска градина, а отстрани ги гледат учителки, районен кмет и поп, е сред последните най-коментирани теми в социалните мрежи. Идеята очевидно е пресъздаване на мъжкото хоро на Богоявление, което стана от няколко години особено популярно от Калофер.

На тържеството, проведено ден след празника, отец Пантелеймон от храм "Свети Климент Охридски" в Пловдив хвърля кръста на децата в басейна, след като са извили хоро под звуците на народна музика. Снимките от детска градина "Мир" бяха публикувани първо от кмета на район "Западен" Димитър Колев, който приветства инициативата като патриотична.

Такова събитие се е провело в още една детска градина, където след като заедно казали молитвата "Отче наш", малчуганите се втурнали в надпревара кой пръв ще извади кръста. Отец Пантелеймон ги благословил, като им пожелал здрава и успешна година и им обещал догодина пак да повторят обичая. От четири години той запознавал най-малките с християнските ценности, съобщиха пловдивски медии.

Тъй като детската градина не работи в неделя, ритуалът за Богоявление бил изпълнен ден по-късно - в понеделник.

В началото присъстващите казали молитвата "Отче наш" заедно, след което децата влезли във водата и започнали да се надпреварват да уловят кръста.

По сходен начин отбелязали Богоявление и възпитаниците на пловдивската детска градина "Светла", съобщава plovdivnews.bg. 

Отец Пантелеймон целял да запознае малчуганите с християнските ценности и вече четвърта година редовно посещавал детските градини в района. Той обещал на децата, че ще се върне да изпълни ритуалното хвърляне на кръста и следващата година. 

"Поздравления за децата и възпитателите на "Светла" и "Мир", както и за отец Пантелеймон за това, че пазят народните традиции и ги предават на най-малките", написа кметът.

Това съхраняване на традициите обаче беше определено от мнозина като обикновен кич. Според други така се принизява ритуалът. 

"Това беше възпроизвеждане на един български обичай. Трябва да пазим традициите и да ги предаваме на децата. Поздравявам децата и отецът, който хвърли кръста", оправда инициативата пред Нова телевизия кметът Димитър Колев.

"Децата бяха много щастливи. Водата беше с температура 30 градуса. Имаше спасител и медицинско лице. Не виждам нищо нередно", допълни директорката на ДГ "Мир'' Йорданка Начева.

Едно от децата било с гипсирана ръка, но това не му попречило да участва в хорото, родителите били доволни от пресъздаването.

"Не е работа на учителите да обучават децата на българските празници. Това е задължение на майките им. Те обаче се доверяват на преподавателите. Трябва да бъдем внимателни към умението да пазим българското", смята фолклористът Георг Краев.

Самият обичай на мъжкото хоро в ледени води също е често коментиран нееднозначно - откъде произхожда, колко стар е и дали не е всъщност роден през 70-те години на миналия век, според по-крайните мнения - "рожба на "Балкантурист".

Със сигурност на децата от градината им е било забавно малко да се поплацикат в басейна, колко полезен им е бил този урокът по бутафорно спазване на традиции изглежда по-спорен въпрос. Остава питането и детската градина не е ли място, в което не трябва да има натрапване на религиозни символи, а и присъствието на свещеник също е доста любопитен елемент в светско учебно заведение.

Ето и някои от коментарите от социалните мрежи:

Толкова много противоречия има, че няма да ми стигне мястото да изброявам. Не е патриотично, не е традиционно, не е християнско, не е нищо... Т.е. е нещо. Фарс, реагира Любомир Аламанов.

Вкарайте всички "български традиции" в детската градина, така настъпването на зомби апокалипсиса ще е само въпрос на време, коментира Виктор Лилов.

А за Гергьовден децата да заколят агне?

Има и актуални предложения, които иронизират как да се продължи със запазването на традициите в детските градини - за Гергьовден - агне, за Коледа - прасе, и "по жарава да ги пуснем нестинари да станат", както и да се включат в тричане на кучета. "Може и кръщенета да почнете", е още една от възможностите.

Имам проблем, като чуя въпроса: "Какво против традициите имате, госпожо"

Приятели, имам проблем. Като чуя въпроса: "КАКВО ПРОТИВ ТРАДИЦИИТЕ ИМАТЕ, ГОСПОЖО???", зададен след коментара ми за абсурдността на това да обуеш и облечеш малки момченца в миниатюрни потури и калпаци и да ги накиснеш зорлем в басейн на детска градина, да им забучиш кръст в ръка и да ги караш да тропат хоро, докато на плочките отвън, стъпили върху тъкАна черга, госпожите, друг неидентифициран персонал и един брой поп ръкоплещят възторжено на така мило пресъздадената ДРЕВНА 30-ГОДИШНА ТРАДИЦИЯ МЪЖЕ ДА ВЛИЗАТ ПИЯНИ В ЛЕДЕНИ ВОДИ И ДА СИ ПЛАКНАТ ТАШАЦИТЕ ЗА ЗДРАВЕ И БЕРЕКЕТ, и ми идва да навържа всичките си шестотин двайсет и осем шала, събирани с много труд и мъка през последните шест години, и да ида на Аспаруховия мост, и да се самоизтричам над танкерите и медузите, докато слънцето бавно залязва над Галата. ОмръзнА ми от традиции, от хорА по магистрали и градинки, от черги, от пуцане, от образа на Левски върху прасци, от мантрата за християнското семейство, от ЛОКО СОФИЯ, изписано в небето от коприна, от руйно вино, от овчи калпаци, от овчи мозъци, от друсане на задници, от тропанки, от ръченици пред Народния театър, от смрад на пържена цаца пред същия тоя ни театър, от богобоязливост, от простотия, алкохолизъм, дебилизъм и параноя от нападение от други раси, полове и биологични видове, пише Красимира Хаджииванова във фейсбук.

Подходящ момент ли е да открия патрЕотична детска градина

Константин Бъчваров предлага и дневна програма за патрЕотична детска градина. Ето как ще започва денят:

05:00 - Разходка с козите/овцете/кравите. Мъжко хоро в надуваем басейн.
06:30 - Богата и разнообразна закуска, включваща сланина, свински уши, леб, кофичка кисело млеко, 50 г ракия, чесън против всички грипни щамове (НЕ на ваксините), бирена мая.
07:00 - Цепене на дърва за момченца. Носене на вода в менци за момиченца.

Силвия Недкова: А в другата стая момиченцата от трета група баят над мълчана вода...  (това не знам дали е истина, но е много вероятно).

Снимката е от пловдивска детска градина. Потвърдено е, че не е фейк.

Татяна Кристи: Колкото по-отрано се почва, толкова по-праведни християнчета ще има България. А детската градина дали е държавна, със светско образование?

Ритуалните практики в детската градина имат и свои защитници в социалните мрежи, а районният пловдивски кмет е горещо поздравяван:

"Аааооуууу, колко лошо и покварно нещо са дъртите български традиции, веднага да се забранят и с резолюция на ООН, а всички, които продължат да ги спазват българските ДЪРТИ традиции, веднага да бъдат разстрелвани или побивани на кол ;)", реагира Петър Алексиев.

"Много е хубаво, че българските традиции продължават да се спазват и има такива вдъхновители като отец Пантелеймон, който ги държи живи в нашите деца!", добавя Светлана Тенчева.

"Ха, ха, това било от 10-15 години. Излагате се, ама много... Що се отнася до духовника, и министър-председателя се заклева в присъствието на патриарха...", пише Амелия Димитрова.