Кметовете вече ще могат да разполагат с министерски заплати.

Това стана ясно днес, след като правителството прие промени в правилата за определяне на възнагражденията на заетите в бюджетните организации.

"Въвежда се нов подход за определяне на заплатите в местните власти и на ръководителите на областните администрации, държавните комисии и агенциите, като се цели да бъде изравнен съществуващият към момента дисбаланс между различните органите на власт. Дава се по-голяма свобода на общинските съвети да определят заплатите на кметовете на общини, райони и кметства, като се фиксира единствено максималният размер до заплатата на министър", посочват от правителствената пресслужба.

Една министерска заплата в момента е около 4600 лева. Именно такъв таван слага правителството за кметските възнаграждения с днешното си решение. В момента заплащането на градоначалниците се определя от общинските съвети и е съобразено с броя на населението в дадената община или населено място, като пак има минимален и максимален праг.

Така например през 2014 година Столичният общински съвет реши да вдигне заплатата на кмета Йорданка Фандъкова от 1860 на 2900 лева, което пак е под тавана от 3100 лева. С решението на МС това възнаграждение може да бъде увеличено до 4600 лева.

Ще могат ли общините да си позволят такива заплати обаче вече е въпрос на собствените им бюджетни разчети. 

Увеличение се очаква и във възнагражденията на ръководителите на държавните комисии и агенциите, на свързаните с Министерството на околната среда и водите басейнови дирекции, екоинспекции и пр., както и на ръководителите на административни структури, създадени със закон или постановление. Те ще се определят по предложение на ресорните министри, отчитайки числеността на съответната администрация, нейния бюджет и функции.

С нова формула ще се определят и заплатите на ръководителите на институциите, които имат сериозни отговорности към приоритетни политики и разходване на средства от националния бюджет и еврофондовете. 

С друго свое решение от днес правителството пак даде заявка, че заплатите за чиновниците ще са според свършената работа. 

"С промените в  Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация се укрепва принципът "заплащане според изпълнението" в държавната администрация - всеки служител да получава възнаграждение, съответстващо на постигнатите от него резултати и на проявените знания, умения и качества в работата", дава заявка кабинетът.

Мотивите са, че така ще се намали съществуващата сега диспропорция в размера на възнагражденията на служители от една и съща администрация. 

"В почти всяка администрация има служители с висока квалификация, опит и устойчиво високи оценки на изпълнението, които се оказват с „изоставащи заплати” в сравнение със служители на аналогични длъжности, назначени след 2012 г.", посочват от МС.

Корекцията ще засегне и служителите, които се връщат от отпуск по майчинство. 

Предвидено е измененията да влязат в сила от тази година, което още при общественото обсъждане породи питания дали не се прави заради факта, че 2019-а е изборна година. Гласуваме за евродепутати и за местна власт.