Apple съкращава с 10% производствения си план за нови iPhone-и в следващото тримесечие, съобщи японското издание Nikkei Asian Review. 

Миналата седмица техногигантът обяви, че е надценил в прогнозите си успеха на новия iPhone Xs и продажбите не са отговорили на прогнозите за последната четвърт на 2018 г.

Това се случва за пръв път през последните 16 години.

Същевременно основният конкурент на Apple - южнокорейците от Samsung, също обявиха спад в продажбите. Последните 3 месеца от миналата година са докарали 11% по-малко приходи спрямо годишната база. А в третата четвърт Samsung докладва рекордни продажби.

Според анализа на техногиганта, причините са две - слабо търсене на чипове памет и все по-голяма конкуренция на пазара на смартфони. Това е и част от оправданието на Apple.

Ключова причина за това според много анализатори е пренасищането на пазара на смартфони и липсата на впечатляващи иновации, които да накарат потребителя да смени смартфона си. Дори устройства от преди 2-3 години са напълно функционални и достатъчно мощни за почти всички. Продажбите на най-новите модели в момента са предимно сред техноентусиастите.