Говорителят за "Брекзит" на Демократическата юнионистка партия (ДЮП) Сами Уилсън категорично заяви, че партията ще гласува против споразумението, освен ако от него не бъде премахнат т.нар. предпазен механизъм, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Уилсън определи като "прах в очите" предложението на Лондон да предостави на законодателното събрание на Северна Ирландия правото да гласува против новите правила на ЕС, ако предпазният механизъм влезе в сила след "Брекзит".

Неговото предназначение е да не допусне "твърда граница" между британската провинция и членуващата в ЕС Република Ирландия, ако двете страни не успеят да постигнат бъдеща търговска сделка. 

"Единственото, което може да ни накара да променим позицията си, е предпазната клауза както по отношение на Обединеното кралство като цяло, така и по отношение на Северна Ирландия, да отпадне от споразумението", каза той.

Уилсън, който е един от 10-те депутати на партията, подкрепящи правителството на Мей, подчерта, че неговата позиция не се различава "ни една йота" от тази на останалите му колеги.

Според някои инвеститори сделката на Мей ще бъде отхвърлена при гласуването на 15 януари, но в крайна сметка ще бъде одобрена, отбелязва Ройтерс.