Проектът „Блок 1- 11 Вранино” е за търсене и проучване на нефт и природен газ, а проучвателните дейности са започнали още през 2000 година. Това каза на брифинг служебната министърка на околната среда и водите Светлана Жекова. През 2008 година пък са се появили първите индикации за наличие на природен газ в Добруджа. По думите на Жекова проучванията не са за въглищен газ, както алармираха еколози. 

"Тук става въпрос за проучване, а не за добив. През 2008 година има индикации, че има залежи в региона, а през 2010 г. Министеркият съвет е взел решение да се възложи сключване на договор за бъдещо търсене и проучване”, твърди екоминистърката.

До тази година нищо не е предприето. Договорът е сключен чак през април 2014 г. между фирма "Парк Плейс Енерджи Корп" и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Жекова подчерта, че няма крайно разрешение за проучвателни процеси. По думите ѝ, за да има такъв документ трябва да започне етап от проекта, в който фирмата да изготви работен план и го съгласува с Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

Светлана Жекова обясни, че решението за съгласуване на работния план е само един етап, като с него се поставят условията, при които работата да продължи.

"Условията, които се съдържат в решението е всяко следващо действие, включително одобряването на плана, да бъдат подлагани на съответните оценки на въздействие на околната среда, както и оценка за съвместимост на всяко следващо действие. Не се предвиждат нови сондажи за 2014 година”, обясни още министърът. 

За да бъде одобрен работният план на фирмата изпълнител от МИЕ, в него трябва да влязат условия, поставени от МОСВ. Според Жекова тези условия поставят ограничителни мерки върху работната програма на "Парк Плейс Енерджи Корп". В работния план имало заложено изготвяне на нови сондажи, но те ще бъдат подложени на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). 

Не стана ясно обаче за какъв метод на проуване става въпрос. Подписаното от Жекова решение за проучвателни процеси дава само възможност на "Парк Плейс Енерджи Корп" да извършва такива в региона. Особеностите в технология обаче се уточняват на друг етап в изготвянето на работния план. По думите на министърката едва тогава ще се появи възможност за забрана на дейностите, ако бъдат открити нередности и начинът на работа застрашава околната среда. 

На брифинга присъства и енергийният експерт Христо Казанджиев, който коментира проекта така:

"Служебният министър Светлана Жекова и екипът й са абсолютни коректни. Те са дали разрешение за проучване на нефт и природен газ, който изключва прилагането на методи за газификация на пластовете, което би следвало да е предмет за съвсем различно разрешение за добив на въглища чрез вторични методи", заяви Казанджиев.

Проучванията са за нефт и природен газ, в това число добив на метан и природен газ от вътрешните пластове, с конвенционални методи.

"Тук отсъстваха представители на Министерството на икономиката и енергетиката, които да популяризират методите при проучване и търсене на природен газ, както и като цяло на природни богатства”, каза още енергийният експерт.

Казанджиев обясни, че информацията, представена от министър Жекова на брифинга, засяга принцип на одобрение на проучвателни програми, които в своята съвкупност обединяват няколко проекта.

„Първият проект е, разбира се, за сеизмични проучвания. Вторият проект обикновено е за всеки един сондаж, за който има ВОС, по простата причина, че в момента незнаем къде ще бъдат тези проучвателни сондажи”, допълни Казанджиев.

Според него става въпрос за обичайна процедура, която е стандартна в петролната промишленост, и добави, че в това проучване няма нещо, което да ни обезпокои.