Малките търговци на горива остават в протестна готовност, въпреки правителственото намерение новият закон за горивата, определян като "лобистки" и в услуга на едрия бизнес, да бъде отложен.

Търговците и превозвачите на дребно, които дадоха заявка, че ще облекат жълти жилетки по примера на протестиращите във Франция, са готови дори на блокиране на граници, ако нормативният акт не бъде коренно променен, съобщава БНР.

Законът, приет след много скандали миналото лято, влиза в сила от 28 януари. С него се въвеждат нови високи изисквания към търговците на горива, като минимален уставен капитал, минимален капацитет на складовите стопанства и мн. др., с което дребният бизнес заяви, че не може да се справи и ще започне да обявява фалити. 

Още вчера министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че ще внесе предложение на редовното заседание на кабинета в сряда влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, каквото е пълното наименование на нормативния акт, да бъде отложено с шест месеца.

И днес правителството взе решение да предложи на парламента да удължи срока за влизане в сила до 1 юли. Любопитното е, че в една от публичните си изяви покрай скандалите по приемането на закона вносителят му Емил Димитров-Ревизоро, депутат от квотата на ВМРО, обяви, че текстовете са му били дадени от Министерския съвет. Същият, който сега иска отлагането им. Днес Ревизоро не отвърна на нито едно от позвъняанията ни.

"Търговците и превозвачите на горива на дребно остават в протестна готовност и след изявленията на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо, искаме да видим, че това е внесено в Народното събрание и гласувано за спиране на закона в следващите шест месеца. Второ, искаме да ни включи в работната група по ремонта или поправката, или изработването на нов закон. Дотогава оставаме в протестна готовност", заяви пред националното радио Симо Симов от Управителния съвет на сдружението.  

От сдружението настояват за премахването на бариерите пред дребния бизнес и за текстове срещу сивата икономика в сектора, включително наказателна отговорност за нелегална търговия с горива.

"Затваряне, може би на всички граници в страната, защото ние сме национално сдружение, почти във всеки окръжен град имаме минимум 3-ма 4-ма членове на сдружението", даде заявка и Иван Кашилски, представител на управителния съвет на Националното сдружението на търговците и превозвачите на горива.

Малките търговци са получили уверение от Караниколов, че парламентът ще отложи влизането на закона в сила. Което на практика не би трябвало да е под въпрос предвид факта, че управляващите имат мнозинство в НС.

"Също така с изменението ще се даде и яснота по отношение на срока за издаване на предвидената в него наредба, с която ще се определят редът и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход", посочват още от кабинета в съобщението за отлагането на текстовете. За въпросната наредба стана ясно, че на практика е "писана" от едрия бизнес. Само представители на големите петролни компании бяха допуснати до работната група по изготвянето й.