Еврокомисарката по въпросите на транспорта Виолета Булц напрактика подкрепи пакета, известен като „Мобилност 1“ или „Закона Макрон“.

Поне в тази насока е изявлението й, разпространено днес след среща с българския транспортен министър Росен Желязков и колегите му от Унгария, Литва и Полша.

За четвъртък в Брюксел е насрочен протест на превозвачите от България и няколко други европейски страни срещу пакета „Мобилност 1“, който те смятат за дискриминационен. Това ще стане, докато Комисията по транспорт и туризъм в Европарламента обсъжда и гласува пакета. Министър Росен Желязков ще бъде в залата, което е безпрецедентно.

Ето какво гласи изявлението на Виолета Булц:

„Европа се нуждае от ясни правила в сектора на автомобилния транспорт. Запазването на статуквото е невъзможно. Ако не бъде намерено подходящо решение, ще бъдем изправени пред множество некоординирани национални изисквания. Това би довело до разпокъсване на вътрешния пазар, несигурност, по-високи разходи и понижаване на конкурентоспособността на ЕС.

За преодоляване на тези предизвикателства Комисията под председателството на Жан-Клод Юнкер представи през май 2017 г. няколко важни законодателни реформи в рамките на пакета за мобилността. Тези мерки ще донесат осезаеми ползи както за водачите, така и за операторите. Прилагането на ясни и общи правила във всички държави членки ще доведе до действителна равнопоставеност - с други думи, всички превозвачи ще действат при еднакви условия.

В резултат на тези мерки ще се подобрят също така условията на труд на водачите и ще може да се потърси изход от проблема, свързан с недостига на водачи, който засяга цялата европейска промишленост. Прилагането на правилата за командироване ще гарантира справедливо заплащане при работа в други държави членки, като се отчита високата степен на мобилност на работниците в този сектор. Това ще намали значително административната тежест за операторите.

Политическото споразумение, постигнато от транспортните министри на 3 декември 2018 г., беше важна стъпка в този процес. Затова приканвам Европейския парламент и Съвета на ЕС да започнат работа по законодателните предложения във възможно най-кратък срок. Комисията е готова да съдейства при провеждането на дискусиите и за започване на междуинституционалните преговори.“