Италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини предложи на председателя на управляващата в Полша консервативна националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински "обща програма" за Европа в светлината на изборите за Европейски парламент през май, предаде Франс прес.
Такава програма все още не съществува, призна Салвини, лидер на италианската крайнодясна партия "Лига", на пресконференция след срещата си с Качински в края на своето посещение в Полша днес.

Двамата са "силните хора" в управлението съответно в Италия и Полша.
Салвини определи разговора си с Качински като "дълъг, позитивен и конкретен" и увери, че са постигнали съгласие "по 90 процента" от нещата. Темата за санкциите срещу Русия - потенциален източник на разногласия, тъй като италианският вътрешен министър се съмнява в тяхната ефективност - не бе обсъдена, призна обаче той.

"Предложих да надмогнем различията между партиите, различията, дължащи се на географията и културната традиция, договор за Европа, пакт за Европа, който все още не съществува, не съм дошъл с вече готов продукт", каза Салвини. Той обеща програмата да бъде представена в скоро време, тъй като "е по-добре (пактовете) да бъдат представяни преди, а не след изборите".

Надявам се да бъде съюзът между "всички тези, които искат да спасят Европа", да заеме второ или дори първо място на изборите за Европейски парламент, заяви италианският вътрешен министър.

Качински.

Той повтори позицията си, че е "дошло време френско-германската ос да бъде заменена от италианско-полска", и нарече "истинските евроскептици" онези, които са управлявали ЕС през последните години.
Италианският вътрешен министър се обяви за един Европейски съюз, който е по-малко бюрократичен и по-съсредоточен върху спирането на миграционния приток, предаде Асошиейтед прес.
Срещата Салвини-Качински "откри пътя за по-нататъшни контакти" и позволи да бъдат обсъдени и "въпроси, които са предмет на разногласия", заяви говорителката на ПиС Беата Мазурек, цитирана от Франс прес.