Амстердам е най-известен с каналите, кафенетата, където може да се пуши марихуана, квартала на "червените фенери" и велосипедистите. В града има над 400 км отлични велоалеи, като с колело човек може да се придвижи бързо и екологично до всяка точка на града.

Но от 2009 г. насам залага на модерна форма на придвижване - електрическите автомобили, които могат да станат новия символ на космополитния град, пише CNBC.

Инициативата на местните власти, наречена "Амстердам Електриш", стимулира покупката и използването на електромобили.
В първите години техните собственици получават правото не само на безплатно зареждане, но и на безплатен паркинг в центъра на града.

Днес паркирането не е безплатно, но собствениците се нареждат най-напред на опашката за получаване на разрешения за паркиране. А това е от полза, защото иначе може да чакате с години за да получите това право.

Според данни на "Амстердам Електриш", през 2013 г. и първата половина на 2014 г. по улиците на града електрическите коли са изминали 11 млн. чисти от въглеродни емисии километра. Въпреки, че до 2013 г. са регистрирани около 800 електромобили, очаква се до края на 2015 г. бройката да се увеличи на 6000.

Допълнително общината е стартирала и схема за споделяне на електрически коли car2go, в която участват 300 електрически миниколи "Смарт".

Един от основните предпоставки за успеха е достъпността до местата за зареждане, казва Барт Вертелман, мениджър на програмата "Амстердам Електриш". Навсякъде по света слагат зарядни станции пред сградите на общините, сякаш да кажат:

"Вижте, имаме си електрическа мобилност. Но никой няма да дойде до общината, за да зареди колата си. Там нито живеят хора, нито работят наблизо", обяснява той.

Така че основната ни цел беше да разположим зарядните станции близо до жилищата и офисите, казва той.

До 2015 г. в Амстердам ще има над 2000 точки за зареждане, а през есента ще бъде пусната и линия от електрически таксита от центъра на града до международното летище "Скипол".

Допълнителен принос за разпространението на електрическите коли в Амстердам оказват мекият климат през цялата година, както и това, че градът е гъсто населен и разстоянията межде отделните му квартали и центъра са къси.