Преди ден севернокорейският вожд Ким Чен Ун отиде да посети другаря Си Дзинпин в Китай с бронирания си влак. Като при това заведе на посещение и тайнствената си съпруга Ли Сол Чжу. Толкова много кадри с жената на Ким сигурно не е имало накуп, откакто се знае за съществуването на подобна персона.

Коя е Ли Сол Чжу?

Информацията за нея е много, много малко, пише Би Би Си. А и е невозможно да бъде проверена.

За първи път Ли Сол Чжу се появява в тв новинините през 2011 г. - на погребението на Ким Чен Ир, бащата на сегашния вожд, тя е редом до Ким Чен Ун. Тогава никой - в това число американското и южнокорейското разузнавания не знаят коя е младата жена.

Известно време, до 2012 г., има подозрения, че това е сестрата на Ким или някоя друга негова роднина.

Според версия на южнокорейското разузнаване тя е солистка на ансамбъла "Почхонбо", наречена Хьон Сон Вол. По това време даже се носят слухове, че властите се изземали от населението компакт дискове със записи на нейни участия. 

Има и други данни, че Ли Сол Чжу е посещавала Южна Корея през 2005 г. като част от агитката на севернокорейските състезатели по лека атлетика на първенство на Азия. И тази информация не може да бъде проверена.

Севернокорейските медии съобщават за сватбата ѝ с Ким Чен Ун през юли 2012 г., макар по данни на разузнаването на Сеул, всъщност двамата са се оженили три години по-рано.

Ким и жена му на посещение в Пекин. Съпругата на домакина Си Дзинпин е Пън Лиюан, бивша певица и офицер от Народната армия. Тя е много популярна сред китайците от времето на изявите ѝ в новогодишни предавания по телевизията, превърнали я в национална звезда.

Какво е известно все пак за съпругата на Ким Чен Ун?

Личността ѝ е обвита в тайнственост, но вече има и култ към нея. През лятото на 2018 г. официалната преса на Северна Корея спря да я нарича "другарката Ли" и започна да я титулова "уважаемата първа дама".

А даже не е потвърдено дали тя се казва Ли Сол Чжу. В севернокорейската династия е прието да се променят имената.

Ким Ир Сен, основател на династията Ким и дядо на сегашния вожд на комунистическата държава, е бил наречен от родителите си Ким Сон Чжу, но по-късно той сам си избира революционен псевдоним, който се превежда като Възходящото Слънце.

Синът му Ким Чен Ир, според някои сведения, се е родил в Сибир. Китайски и съветски източници твърдят, че той е бил записан като Юрий Ирсенович Ким. Според севернокорейската историография той се е родил в партизански лагер в свещената планина Пектусан в Северна Корея.

Дали се казва така жената на Ким не е сигурно. Не е ясно и на колко години е всъщност. Би трябвало да се е родила някъде между 1985 и 1989 г. Т. е. да е между 30 и 34 години, предполагат от Би Би Си.

Семейството

За детството ѝ също се знае малко, официални сведения няма. Редакторът на изданието  North Korea Leadership Watch Майкъл Мейдън твърди, че Ли Сол Чжу е родена в град Чхонджин, на източното крайбрежие на Северна Корея. Предполага се, че е учила в университета "Ким Ир Сен" в Пхенян. Не се знае кои са родителите ѝ. Според някои твърдения баща ѝ е лекар, според други - офицер. Южнокорейски източници твърдят, че е учила пеене в Китай. Как се е запознала с Ким Чен Ун също остава мистерия.

Двамата имат - вероятно - три деца. Това се потвърждава от появяванията и изчезванията от публичното пространство на Ли Сол Чжу. Официални съобщения за щастливите събития липсват.

Ли Сол Чжу все пак доста често е редом до Ким на публични събития. Поне в сравнение с жените на предишните представители на династията, за чието съществуване даже понякога не се знае.

"За жената на Ким Ир Сен разбрахме след смъртта ѝ, дълго никой не говореше за втората му съпруга", казва в интервю пред Си Ен Ен професорът от университета "Кунмин" в Сеул Андрей Ланков.

Тя обича лукса

Ако се съди по снимките, първата дама на Пхенян е любителка на западните модни марки. Японският шеф готвач Кендзи Фудзимото, който в продължение на няколко години лично приготвя суши на Ким Чен Ир и в свободното си време играе с Ким Чен Ун, който тогава е още дете, разказва, че се е срещал с Ли Сол Чжу през 2012 г. По думите му тя има нежен и приятен глас. Освен това му подарила чанта на Christian Dior.

От снимките изглежда, че тя обича чанти от Dior и Chanel, отбелязват наблюдатели. В дрехите си има предпочитание към  Red Valentino, Dior, Tiffany и Movado.

Обича и бижутата и явно си позволява да се появява на публични места без значка с потретите на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, което иначе е недопустимо за хората в Северна Корея.

Често носи и скъпи брошки.

Във фармацевтичен завод в Пекин.