Двама обвиняеми с общо над 45 присъди се изправиха днес пред Софийския районен съд за кражбата на 15 платна на Владимир Димитров-Майстора, Димитър Киров и др.

Антон Антонов е роден през 1973 г. и е от Шумен, с основно образование, а колегата му Виктор Христов е роден през 1991 г. и е от Сливен. Тяхната защита се поема от служебни адвокати, тъй като нямат средства за частни.

На практика двамата си признаха пред медиите, че са извършили деянието, но тезата им бе, че други печелят много пари на техен гръб.

"Въобще нямам представа к'ъв майстор. Аз съм лежал в затвора толкова пъти, че ако знаех, въобще нямаше да се захващам", декларира Антонов.

Двамата поискаха от съда някаква по-лека мярка от задържане под стража, като версията на видимо по-обиграния Антонов бе, че ще съдейства на полицията да стигнат до тези, които "печелят милиони на техен гръб".

"Аз съм много опитен в тези неща", каза Антонов.

При тази му реплика адвокатката му се хвана за главата и подметна:

"Да, бе, явно."

Двамата защитават тезата, че колекционерът Наско Дългия ги завел до къщата, обяснил им, че вътре има книги за крадене, че собствениците отсъстват и че имат няколко дни да извършат кражбата.

"Включително и в момента съм заплашван от Наско Дългия", каза Антонов. 

Пред съда той още сподели, че има постоянна работа като "строителен". Прокуратурата поиска двамата да не бъдат пускани заради тежестта на деянието, което предвижда от 3 до 15 години и, разбира се, заради обремененото им съдебно минало. Предстои съдът да се произнесе.