Всеки път, когато премиерът Бойко Борисов не спазва закона извъшрва престъпление и управлява като във времето на османската империя, а президентът Румен Радев няма „характер, гръбнак и устойчивост“. Така лидерът на „Движение 21“ описа начина, по който се взимат решения в държавата. В предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ на ТВ+ и ТВ1 тя коментира проблемите с електронните винетки, протестите и други актуални теми

„Когато сте дали държавата на мутрите и сте го направили преди 10 години, те ще въведат неминуемо мутренски порядки и ще се разпореждат така не само в собствената ни държава, не само с нас като нейни граждани, но те ще направят това и по света с всичкия срам.“, заяви Дончева в отговор на въпрос за случая с либийския кораб „Бадр“ .

Според нея президентът Румен Радев не иска да си създава по никакъв начин врагове в политиката и затова не налага вето по спорни закони на управляващото мнозинство.

„Президентът Радев не е наложил нито едно рисково вето. Президентът Радев налага вета за дребни работи, които няма да му създадат конфликт. Той не влезе в нито една тежка тематика, която да защитава реални и сериозни проблеми. Може би с изключение на ветото му върху адмиснитративно-процесуалния кодекс. Всичко друго е лека работа. Няма характер, гръбнак и устойчивост. Да си създаваш врагове и да отстояваш определени неща, не им се отдава. Те са оперетни политици.“, обяви Дончева.

Тя определи като правен абсурд решението на премиера Борисов да извади Северната тангетна на София от пътищата, за които няма да се плаща винетна такса.

„Това е абсурдно, това показва такова управленско невежество, такова неумение да си служиш с какъвто и да е било зкаонодателен инструмент. Това е забранено. Аз мисля, че Бойко Борисов извършва престъпление, ако и да е министър-председател да пипа нещо, което е законово уредено.“, каза тя.

Дончева разкритикува и проблемите около въвеждането на електронните винетки.

„Порази ме обстоятелството, че два амесеца можеш да въртиш пиар кампания, да плащаш за нея, с която ме да облъчваш как трябват винетки, и същесвременно да се окаже, че ти организационно нищо не си направил. Извендъж започва някакъв пълен хаос.“, смята лидерът на Движение 21 .

Според нея в последните месеци се очертават социални групи, които с цената на протести, бранят своите интереси. 

„Майките бяха първи, удържаха дълго и примерът им беше последван всички. Могат да бъдат с жълти жилетки, да формулират своите искания, да ги остояват. Все по-малко ще предят политически партии, кото не могат да формулират конкретни неща и кого те обслужват. Тези продажби на леви и десни лозунги, няма да вървят.“, прогнозира Дончева.