Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви днес, че Франция ще изтегли военните си от Сирия, когато се намери политическо решение на конфликта там, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ние сме в Ирак, имаме скромно присъствие и в Сирия, където подпомагаме американците", каза Льо Дриан пред информационната телевизия СиНЮЗ.

Френските власти много рядко признават, че в Сирия има френски специални сили, отбелязва АФП.

"Естествено, когато е налице политическо решение, ние ще се изтеглим", добави министърът без повече уточнения.

Льо Дриан приветства промяната в становището на американския президент Доналд Тръмп, който, след като изненадващо обяви през декември изтегляне на 2000 американски войници от Сирия, впоследствие каза, че изтеглянето ще се извърши "с подходящо темпо".

"Днес американският президент казва, че изтеглянето ще стане по-бавно, несъмнено благодарение на натиска от различни посоки, включително от страна на Франция. Президентът Еманюел Макрон разговаря няколко пъти с него и изглежда има промяна във вижданията на Тръмп, което намирам за положително", заяви Льо Дриан.

Париж участва с 1200 военни във въздушните операции на международната антиджихадистка коалиция (между 5 и 10 процента от ударите), в артилерията, специалните сили в Сирия и в обучението на иракската армия.

Пред "СиНюз" Льо Дриан изтъкна необходимостта да се гарантира на международно равнище сигурността на сирийските кюрди.

"Те са най-добрите ни съюзници в борбата срещу групировката "Ислямска държава" в Леванта и ще са пряко застрашени от изтеглянето на американските сили", отбеляза министърът.

Франция се безпокои и от съдбата на европейските джихадисти (главно френските), пленени от кюрдите в Североизточна Сирия, които би искала да бъдат съдени на място.