Някой ден труднопреодолимият конфликт между президента Доналд Тръмп и демократите в Конгреса, парализиращ федералните агенции от почти рекордните 20 дни, все някак ще приключи. Единствените истински въпроси са кога, как и кой ще бъде провъзгласен за победител от проучванията на общественото мнение и в крайна сметка от избирателите.

Ситуацията стана по-мрачна тази седмица, когато председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси - демократка от Калифорния, каза на Тръмп по време на напрегната среща в Белия дом, че демократите няма да отстъпят пред искането му за 5,7 милиарда долара, с които да започне строителството на стена по границата с Мексико. Демократите казаха, че Тръмп е ударил с ръка по масата за преговори и е излязъл разгневен. Тръмп заяви, че спокойно е напуснал стаята, като е казал: "Чао".

Нека да погледнем как би могло да се намери изход от безизходицата:

Кое е най-лесното решение?

Няма такова. Консервативната електорална база на Тръмп твърдо подкрепя битката му за пари за стената, въпреки че тя означава частично спиране на работата на правителството. Твърдите либерали сред демократите също толкова ревностно се противопоставят на всякакво отстъпление. Тръмп и лидерите на демократите са толкова решени да не се предават, че всеки от тях е заплашен от бунт на привържениците, ако се съгласи с нещо, което се смята за капитулация.

Какъв е най-вероятният изход?

Някои хора все повече мислят, че за Тръмп изходът може би е да обяви национално извънредно положение. По закон това може да му даде власт да използва за стената някои пари от бюджета на армията за строителни проекти.

Тази тактика може да позволи на всяка от страните да обяви частична победа и да продължи напред.

Тръмп може да настоява, че всъщност е осигурил пари за стената - неговото най-запомнящо се предизборно обещание, и е преодолял възраженията на демократите. Демократите могат да кажат, че не са отстъпили, и да заведат съдебни дела, за да блокират този ход, твърдейки, че Тръмп е превишил правомощията си, като е разширил значението на извънредното положение. Тръмп може да реши най-накрая да подпише законопроекти за възобновяване на работата на правителството.

Когато заминаваше вчера от Белия дом за посещение на югозападната граница, Тръмп открито намекна, че е готов да избере този път.

"Имам пълното право да обявя национално извънредно положение", каза той пред репортери и добави: "Ако трябва, ще го направя. Нямам съмнение за това."

Защо просто не го направи?

Много хора и от двете страни ненавиждат тази идея, а нейната законност в този случай е под въпрос.

Някои републиканци, включително конгресменът от Тексас Мак Торнбъри - най-високопоставеният републиканец в комисията за въоръжените сили към Камарата на представителите, казват, че укрепването на граничната инфраструктура не е работа на армията, и се противопоставят да се отделят пари за тази цел от бюджета за отбрана. Много републиканци се тревожат, че разширявайки определението за "извънредно положение", Тръмп отваря възможността за това бъдещ президент демократ да заобиколи законодателите по начини, на които Републиканската партия би се противопоставила.

Демократите биха сметнали подобен ход за пореден пример как Тръмп злоупотребява с властта си на президент. Те казват, че това би било маневра за заобикаляне на Конгреса и че няма извънредно положение на границата, където броят на незаконните пресичания е намалял през последните години.

Законът не дава ясно определение за национално извънредно положение, но някои експерти казват, че обявяването му в този случай би било неоправдано.

"Идеята е била изпълнителната власт да има тези правомощия при ограничени условия за наистина извънредни ситуации", каза Андрю Бойл, който изучава президентските извънредни правомощия в Центъра за справедливост "Бренан" към Ню Йоркския университет.

Той каза, че обявяването на национално извънредно положение на границата би било "очевидно недобросъвестно"

Социологическите проучвания показват, че обществеността обвинява Тръмп повече, отколкото демократите за спирането на работата на правителството.

Ще се предадат ли републиканците?

На някои законодатели от Републиканската партия им е дошло до гуша, особено в Сената. Показателно е, че група сенатори от Републиканската партия говориха с лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл - републиканец от Кентъки, и със служители на Белия дом за постигане на компромис, макар че това изглежда трудна битка.

В крайна сметка Макконъл - корав партиец, прочул се също така със спирането на предишни битки чрез договаряне на сделки между двете партии, ще реши по кой път да поемат републиканците. На Макконъл ще са му необходими няколко дезертьори сред републиканците, за да изостави Тръмп.

Още откакто Тръмп се отметна и отхвърли споразумение за избягване на правителствената парализа преди Коледа, Макконъл се отдръпна настрана, като каза, че Тръмп и демократите би трябвало да се договорят.

Демократите се опитват да окажат натиск върху Макконъл, изтъквайки предишните му подигравки към спиранията на работата на правителството и вредата, която нанася на избирателите сегашната парализа. Натискът само ще се засили в момент, когато се очаква стотици хиляди федерални служители да не получат днес за първи път заплати, а избиратели се оплакват от загубата на държавни услуги.

"Мисля, че когато обществените настроения натежат върху неговите колеги той ще промени мнението си", каза в кратко интервю председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси - демократка от Калифорния. "Той е законодател."

"Той наблюдава и чака", каза пенсионираният лидер на мнозинството в Сената Трент Лот - републиканец от Мисисипи.

А какво да кажем за демократите?

Те не показват външни признаци за разцепления. Ако не друго, действията на Тръмп напоследък - излизането му от преговори в сряда и привидното обвиняване на демократите за неотдавнашната смърт на две гватемалски деца в американски арест - още повече ги сплотяват.

"Реакцията на демократите варира от гняв до ярост", каза конгресменът Джералд Конъли - демократ от Вирджиния.

Ще има ли сделка?

Това изглежда все по-малко вероятно. Сенаторът републиканец Линдзи Греъм от Южна Каролина и други републиканци проучват възможността за компромис, който може да включва пари за гранична сигурност плюс помагане на стотици хиляди млади имигранти, пристигнали незаконно в САЩ като деца, да останат в страната. Но вицепрезидентът Майк Пенс и Греъм съобщиха след среща вчера, че няма напредък.

Демократите знаят, че сделка с Тръмп може да отблъсне либералите, и не желаят да показват на Тръмп, че биха се предали при бъдещи противопоставяния. Освен това те му нямат доверие. Пелоси каза, че Тръмп мести страничните греди толкова често, че "много скоро тези странични греди дори няма да бъдат на стадиона".

Статията е публикувана в Асошиейтед прес, преводът е на БТА.