Македонският парламент прие в петък вечер изменения в конституцията на страната, които позволяват да бъде решен спорът за името на бившата югославска република с Гърция.

Гласуването отваря пътя за присъединяване на Македония към Европейския съюз и НАТО.

За промените, според които страната се преименува на "Република Северна Македония" от "Република Македония" гласуваха 81 депутати, т.е. с 1 над необходимото мнозинство от две трети от всички парламентаристи.

Нямаше "против" и "въздържали се".

Окончателното влизане в сила на договора от Преспа, който решава спора за името, зависи от предстоящ вот в гръцкия парламент, където коалиционното правителство на премиера Алексис Ципрас има крехко мнозинство, а коалиционният му партньор, дясната популистка партия "Независимите гърци", водена от министъра на отбраната Панос Каменос, е против договора.

ЕС приветства вота в Скопие

„Приветстваме от все сърце парламентарния вот от днес за конституционните промени.“

Това се казва в съвместно изявление на върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоанес Хан.

„Това е ключова стъпка съм прилагането на историческото Преспанско споразумение. Политическите лидери и гражданите показаха решителността си да се възползват от тази уникална и историческа възможност, за да разрешат един от най-старите спорове в региона и да тръгнат решително по пътя към ЕС“, заявяват още комисарите.

Европейският съюз подкрепя това споразумение, което е пример за помирение в региона и Европа като цяло. В очакване на пълното прилагане на споразумението Съюзът ще продължи да подкрепя страната по пътя към евроинтеграцията.

Столтенберг поздрави Заев

„Поздравявам премиера Зоран Заев за окончателното гласуване в парламента на Преспанското споразумение“, написа в туитър генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„НАТО подкрепя пълното прилагане на споразумението,което е важен принос за един стабилен и благоденстващ регион“, допълва той.