От днес Пловдив е Европейска столица на културата. Очаква се хиляди гости да посетят града, по програма в следващите два дни ще има десетки събития. Официални гости на събитието ще бъдат председателят на парламента Цвета Караянчева, еврокомисарят Мария Габриел, вицепрезидентът Илияна Йотова, министри.

Подготовката около организацията на тези събития преминаха през поредица от скандали, в ключително и признанието, че общината не е приключила с ремонтите в центъра на града. Пред бТВ днес кметът Иван Тотев заяви, че е очаквал повече подкрепа от министъра на културата Боил Банов, но не я е получил в пълна степен.

"До 2 месеца площад „Централен” в Пловдив ще бъде готов. Започнахме площада през 2012 г., но никой не е предполагал, че това е толкова сложен проект и 5-6 г. не може да бъде завършен. Отдолу имаме римски форум на 2000 години, 5 археологически сезона. Това е площад, свързан с римския площад на Пловдив, и не може просто да смениш едни плочки. Положихме огромни усилия, помъчихме се, но до 2 месеца всичко ще е наред”, обеща Тотев.

Полученият от държавата бюджет за инфраструктура е 10 млн. евро, всичко друго се финансира от община Пловдив и спонсори, каза Тотев. По думите му само за площад „Централен” общината е получила 7 млн. лв. от държавата и още почти 10 млн. са заделени от общинския бюджет, за кино „Космос” – 2 млн. лв. от държавата и отделно 3 млн. лв. от общината.

"Ние сме над средното ниво и ще бъдем много успешна европейска столица на културата", зарече се Тотев.

Днес културната програма ще започне с изпълнения на етноформация Жарава и проект "Българи", читалища от цяла Южна България ще представят шарена плетеница от танци и музика, пресъздаваща богатството на българския фолклор. По повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена в Пловдив гостува единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от стената, станала поле за изява на много улични артисти от 80-те до днес.

Кулминацията на откриването ще бъде довечера, когато ще бъде представен спектакълът "Ние сме всички цветове". В него ще се включат 1500 участници от България и чужбина. На 30-метровата сцена-кула те ще пресъздадат мащабна цветна метафора на основните тематични акценти, засегнати в програмата на "Пловдив 2019".

Събитията ще са придружени от засилени мерки за сигурност. Движението за автомобили в центъра на Пловдив е спряно, паркирането е забранено.