Въпреки че всеки ден я питат, кметът на София Йорданка Фандъкова още не е взела решение дали ще се кандидатира за нов мандат. „Ще си задавам всички въпроси след няколко месеца, ще го обявя публично“, сподели Фандъкова пред БНТ. И добави, че когато има готово решение ще го съобщи на всички.

„Ако кметовете сме чакали последната година, за да покажем какво можем да направим, то много лошо за нас. Винаги съм казвала, че нашата работа се оценява през цялото време, че кампанията за следващите избори започва от първия ден“, коментира кметът на столицата.

 

Тя припомни, че решаването на проблема със замърсяването на въздуха в София е сред основните й приоритети. И обяви, че 20 хиляди домакинства у нас ще получат възможността да сменят старите печки с по-екологични в следващите няколко години.


"Безвъзмездно ще предоставим възможност повече от 1/3 от домакинствата да сменят своята отоплителна инсталация с поекологична - ще получат климатици или печки на пелети. Затова обаче са нужни кампании, убеждаване, надявам се че ще имаме подкрепата на хората. Плановете ни са 20 000 домакинства в следващите 2-3 години да сменят отоплителната си инсталация", обясни тя.

По думите й се полагат максимални усилия въздухът в София да става все по-чист.

"Проблемът с фините прахови частици остава в определени дни, замърсяването е сериозно. Никоя институция обаче не може да се справи сама с този проблем, трябва да се включат всички, както и самите граждани", допълни тя.

Според кмета на София общественият транспорт в София е подобрен, "за да имат хората алтернатива с нови автобуси, трамваи, метро".

"Настоявам да бъде инкриминирано горенето на отпадъци - това е забранено и сега, нормите обаче са административни и не водят до нужния ефект", допълни тя.

По думите й най-много хора палят отпадъци в ромските махали на София. От общината полагат най-големи усилия в район "Красна поляна", където са успели да съборят два от блоковете на т.нар. Виетнамски общежития, които създават изключителни проблеми.

Йорданка Фандъкова уточни, че през 2019 г. са заложени 15 обекта за ремонт, като акцентът на Столична община са кварталите и улиците.

Тя припомни, че в последните 10 години София непрекъснато е строителна площадка и това няма как да бъде по друг начин. „Ние трябваше да възстановяваме града“, каза Фандъкова.