На последната си пресконференция преди неделния сблъсък "Тотнъм" - "Манчестър Юнайтед" от 18:30 часа наше време, треньорът на "шпорите" Маурисио Почетино си припомни интересна случка от миналото. Тази случка е звездният миг на неговия съперник утре - временният треньор на "червените дяволи" Оле Гунар Солскяр.

На 26 май 1999 г. "Манчестър Юнайтед" и "Байерн" играят финал на Шампионската лига пред повече от 90 хиляди души на "Камп Ноу". Почетино тогава облича екип на барселонския "Еспаньол" и е на трибуните, заедно със свои съотборници.

"Байерн" гази съперника и е цяло чудо, че не води с разлика, а само с 1:0. В 90-ата минута, малко след като четвъртият съдия вдига табелата с 3-минутно добавено време, "Юнайтед" изравнява чрез Теди Шерингам. След около 100 секунди се стига до нов корнер, Дейвид Бекъм изпълнява, Шерингам отклонява топката с глава, а на метри от голлинията Солскяр я засича в мрежата - 2:1. "Манчестър Юнайтед" прегръща купата, а това остава един от най-драматичните и паметни финали в историята на турнира.

Запитан какво е правил по това време, Почетино отвърна следното:

"Седяхме си на трибуните. Беше фантастично. Когато Шерингам изравни, си казахме: "Уау, невероятен мач, сега ще има продължения". След това Солскяр вкара, а ние крещяхме и празнувахме. Не помня защо - бяхме неутрални, но атмосферата беше страхотна."

И след близо 20 години двамата се противопоставят на друг митичен стадион - "Уембли". Твърди се, че Почетино продължава да е човекът, желан най-силно от ръководството на "Юнайтед" за постоянен треньор от лятото.

"Човек не може постоянно да се фокусира на слухове, отвърна аржентинецът. - Сега "Манчестър Юнайтед" си има треньор и той е пределно мотивиран да ръководи този клуб. По същия начин съм и аз в "Тотнъм". Ние сме съперници и не обичаме да губим."

След това Почетино изтъкна приятелството си със сър Алекс Фъргюсън. Двамата обядвали заедно веднъж в Лондон, след което запазили отлични отношения, понякога се виждали и чували по телефона. Това не е нещо, което трябва да се крие, рече специалистът и определи Фъргюсън като "вдъхновение" за него и още много треньори.

На своя брифинг Солскяр похвали качествата на Почетино, запитан за спекулациите, че именно той може да го замени.

"Той върши много добра работа. Спекулациите, че "Манчестър Юнайтед" го иска не са без основание, защото Почетино се справя отлично, каза Оле. - Но не е моя работа да давам оценки на други треньори. Съсредоточен съм върху себе си и моя отбор."

Солскяр спечели първите пет мача, начело на "червените дяволи", но в неделя ще се види къде наистина се намира тимът му след уволнението на Жозе Моуриньо. "Тотнъм" е първият голям отбор, срещу който норвежецът се изправя. През есента "шпорите" изнесоха лекция на "Олд Трафорд" и спечелиха с 3:0.