Броят на болните от грип в страната се увеличава, а лекарите прогнозират, че бумът на заболелите ще е в края на януари и началото на февруари.

Няколко области на страната вече в предгрипна обстановка. До края на следващата седмица ще стане ясно дали ще бъде обявена грипна епидемия и къде. В момента ни атакува щам на грипния вирус, който е близък от т.нар. свински грип, известен още като „Калифорния”.

„Вероятно той ще повтори някои от характеристиките на „Калифорния”. Ще засегне хората в активна възраст - на 30-40-50 години, хора в много добро общо състояние го карат доста тежко”, коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По данни на здравното министерство по време на всяка грипна епидемия поне 250-300 хиляди души се разболяват. Едва 2% от населението на България обаче си поставя противогрипна ваксина, въпреки оценката на експерти, че тя би предотвратила поне 2/3 от случаите на грип.

 

Сред усложненията, до които може да доведе грипът, който се разпространява в момента, са остри респираторни заболявания като пневмонии, ларингити, ангини, а често пациентите поддържат висока температура дълго време, обясняват лекари от Бургас - една от най-засегнатите вече области от вируса. 

„Прогнозата ни за следващата седмица е, че Бургас ще остане в предепидемичен период. Данните за прегледани болни през събота и неделя ще получим в понеделник. Специално за града доказаните случаи на свински грип не са толкова много”, заяви в ефира на Нова тв епидемиологът Величка Григорова. Тя допълни, че щамовете на грипа се определят в референтната лаборатория в София.

В Силистра, Смолян, Сливен и Пловдив процентът на болните също е висок. Увеличение на заболелите от грип отчетоха и в Монтана.