Десетки историци, политолози, специалисти по международни отношения наблюдават конфликта в Украйна - международното събитие номер едно. Но освен разсъжденията в големите медии, десетки млади учени развиват свои теории в онлайн пространството. Теории  на принципа „Ами ако?“ - и понеже добрият вариант никога не е интересен, повечето се въртят около евентуална регионална или дори световна война.

Представяме ви още една теория, след вчерашното "Какво ще стане, ако утре гръмнат Путин?"

 

Какво ще стане, ако утре Русия нападне държава от НАТО?

Макар Путин да разписа 7 точки, по които да се прекрати конфликта в Украйна, едно прочитане на въпросния план подсказва, че това ще гарантира само спиране на сегашните военни действия. Напрежението там няма да изчезне за миг. Все още съществува шансът да се развие следващата теория. Тя е разказана в малко по-повествувателен стил, който ще запазим:

Въпреки протестите на Меркел, САЩ започва да осигурява на украинските редовни войски противотанково оръжие, системи за противовъздушна отбрана, и допълнителни средства, в допълнение на сателитните снимки и военните съветници, които вече са на разположение на Киев. Петро Порошенко добива смелост от близките си отношения с Чък Хагел, изразени във всекидневни  телефонни разговори. "Шоколадовият крал" решава да нападне руската артилерия на руска територия, използвайки M270 - американската залпова установка (MRLS). Канадски и датски специални части помагат в координирането на атаката.

Три батареи стрелят от 50 км от запад на Луганско-руската граница. Минута по-късно 7 артилерийски установки и 50 души са разкъсани на парчета. Още 10 минути и Русия е загубила половин бригада артилерия и поддръжката й нагоре и надолу по границата. Руските редовни войски не са приготвили окопи и заплащат с живота си.

Путин дълго гледа в една точка, след като чува новината. Генералът отдава чест и излиза от офиса на президента, който вдига телефона: "Започнете Операция "Справедливо отмъщение".

В следващите две седмици западният контингент осъществява воени упражнения с 80 000 души, докато руските въздушно-десантни войски в Украйна увеличават темпото на операцията. Русия завладява Мариупол, после моста към Крим, след това и Одеса. Има много жертви, като украинските войски губят 4 към 1. Въпреки че някои етнически руснаци бягат, западните украинци се бият до смърт. Малко хора забелязват мъжете в дънки и черни кожени якета, които изминават 30-тина километра през фермерските полета до руските етнически територии в Естония. По този начин близо 2000 души спецчасти пристигат в приготвени предварително безопасни къщи, обикновено апартаменти на местни руснаци, работещи с руското разузнаване. 

Руската Служба за външно разузнаване и спецчастите са твърде добри, а първоначалната реакция на Запада е твърде повлияна от "експерти", мотаещи се в ефира на CNN, BBC и Fox News. Мъжете с черни кожени якета, или както стават известни в социалните мрежи "демоните на Путин", удрят институции в Естония, вземат заложници, и избиват много от изпълнителната власт в страната. Останалите лидери бягат в Германия или Англия, някои на лични лодки, избягвайки патрулиращите в Балтика руски подводници.

Естонската армия се мобилизира, но не знае кой е врагът. Има страховит удар върху 300 000 местни руснаци, много от които нямат друго гражданство и няма накъде да избягат. Просто една сутрин светът се събужда, и вижда 300 000 мъртви естонци, всички млади мъже и жени от руския етнос. Светът вижда площад Тиананмън в туитърско време и през Iphone видеа.

Русия обявява, че ще прати помощ, за да помогне на провалилата се натовска държава. Има странна тишина от лидерите на САЩ, те просто не могат да проумеят какво всъщност се е случило. Русия праща няколко бели камиона, пълни с две пълни дивиии от редовната пехота. Докато тези бусове минават границата, Великобритания се отърсва първа от шока, и дава на Русия ултиматум да отстъпи в следващите 24 часа. През това време генералите на Хагел са подобрили план от Студената война за интегрирана въздушна защита на 200 км около Естония

Минава денонощие, после още едно. Нощ над Псков.

Бомбардировачите Б-2 са във въздуха от 11 часа.

Британските самолети "Торнадо" реват в небе, замъглено от горивни отпадъци и антирадарни капсули. Създават нападателна формация с Б-2 бомбардировачите, идващи от Изток.

Първата украинска атака срещу руската артилерия преди седмици се оказва изненадваща, но този път руснаците са подготвени. Руската противовъздушна отбрана е сред най-добрите в света, и нетестваните досега системи S-400 пропускат само 4 самолета. Три "Торнадота" се гмуркат на 10 метра от земята, летейки над голяма магистрала, и така се измъкват. Един от тях не може да избегне мост, експлозията убива 23 пътници в автобус, минаващ по него. Първият Б-2 успява да пусне половината си бомби преди да бъде свален, те премахват три батареи, над 100 души. Системите S-400 са недокоснати от първата атака.

Преди последното оцеляло "Торнадо" да напусне руското небе около Псков, руски генерал изкрещява на мъжете си да гледат внимателно. Двадесет минути по-късно двете британски "Торнадота" са се върнали в Шотландия, за да заварят базата си под гъбообразен облак. Путин е използвал тактически ядрени оръжия.

Дейвид Камерън изпада в криза и крещи по телефона. Не е очаквал това.

Президентът Обача се готви да поиграе голф късно вечерта във Военноморския клуб, когато трима агенти от "Сикред Сървис" го качват на "Марийн Уан". После местонахождението на президента е тайна.

"Марийн Уан" каца на ВВС баата "Лангли", където всички силози за междуконтинентални ракети (ICBM) са на степен за тревога 1 (DEFCON 1), а подводниците клас "Охайо" получават заповеди да влязат на дълбочина за изстрелване и да се приготвят за ядрена война. "Еър Форс Уан" излита от Лангли, за да отнесе президента в бункер в Чейенските планини. 

Всички сили на НАТО в Европа се юрват към Русия и се подготвят за сухопътна атака. Силите на САЩ, Япония, Австралия и Китай ще минат през Владивосток, вече в руини от конвенционални и ядрени атаки. Русия потвърждава съществуването на системата "мъртвата ръка", която продължава да изстрелва ядрени бойни глави, дори когато няма кой да натиска копчето. Предполагаемите жертви са милиони.