Малко над 3,4 милиона лева си търси Министерството на финансите от бившия директор на НДК Мирослав Боршош, а самият Дворец също предяви иск срещу него за 503 000 лева. Двете институции вече са граждански ищци срещу ексшефа на Двореца на културата, срещу когото в Софийския градски съд тръгна делото по същество. Обвиняем е и бившият председател на Съвета на директорите Валентин Кръстев.

Едно от най-тежките от обвиненията срещу Боршош е за длъжностно присвояване в особено големи размери. Прокуратурата го поддържа за 3 971 999 лева, които директорът на НДК изплатил на "Галчев инженеринг" като аванс за мащабен ремонт на Двореца за предстоящото тогава европредседателство. Още на предходното разпоредително заседание адвокат Ина Лулчева заяви на съда, че надали има човешко същество, което да не знае какво е аванс и че самата дума означава предварително плащане (прокуратурата претендира, че Боршош е присвоил тези пари, защото основанието за плащането им е възникнало чак след края на ремонта през юли 2017 г. с приемо-предавателния протокол за свършена работа, б.р.).

Повечето обвинения касаят периода от 2015 г., но има и такива за началото на 2017-а - току преди да избухне атаката срещу Боршош, за която някои твърдяха, че е разчистване на сметки в два "клана" в ГЕРБ, конкретно - от крилото около Лиляна Павлова.

Повечето от по-дребните обвинения касаят умишлена безстопанственост в различни размери - най-често за десетки хиляди, от страна на изпълнителния директор. Те преминават през взимане на коли на лизинг, без да има нужда от това, до сключване на договори за адвокатски и правни услуги, включително процесуално представителство по дела, консултации, изготвяне на искания за изпълнителни производства. За тези цели дворецът имал няколко юрискосулти на щат, изтъква прокуратурата. Също така Боршош възлагал на частни компании пиар услуги, медиен мониторинг, както и поддържане на фейсбук и други социални профили на Двореца, захранването им с новини и пр. За тази цел пък имало трима души щатен пиар отдел, едно техническо лице, че и един шеф над тях.    

Отделно от Боршош, обвинение за три принуди е повдигнато срещу бившия председател на съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев. Прокуратурата ще опита да докаже, че той е заплашил трима служители с уволнение, за да изменят при борбата за обществена поръчка показателите на "Главболгарстрой" в негативна посока, за да завишат така оценката на "Галчев инженеринг". Принудите касаят именно обществената поръчка за ремонт и пригаждане на НДК за предстоящото тогава председателство на Съвета на ЕС.  

Днешният ден стартира с разпит на поредица от свидетели - бивши служители на Двореца, които са работили някои от "дублиращите" се дейности. Така например служител в пиар отдела заяви, че по договора с частна фирма тя им е давала сутрин доклад от 60-70 стр. медийни публикации, касаещи НДК, различни негови събития, както и прилежащите клуб "Перото", ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, театър "Азарян" и пр. Служителят не може да прецени дали техният щатен отдел би се справил сам с работата.

Делото веднъж бе връщано на прокуратурата, защото не се разбира обвинителният акт, в него има неточности и липсват факти. През ноември 2018 г. съдия Стефан Милев все пак даде ход, макар че защитата продължи да протестира, че прокуратурата не е отстранила в достатъчна степен неяснотите.