Всеки трети избирател в България е готов да продаде гласа си на предстоящите избори при миза от 200 лева. Това показват данните на "Медиана", обяви шефът на социологическата агенция Кольо Колев.

Според него явлението "продажба на гласове" не е изолиран феномен в ромската общност, а се наблюдава при всички етноси в страната. При достатъчно добро заплащане много хора са готови да приемат парите, обясни Колев пред Нова телевизия.

Според шефа на "Медиана" на предстоящите парламентарни избори на 5 октомври общият брой на депутатите на ГЕРБ и "Реформаторския блок" ще недостатъчен за парламентарно мнозинство, което да избере следващото правителство.

Данните на агенцията показвали, че партията на Бойко Борисов ще има около 96 депутати, а РБ - 15-16. Затова за съставяне на правителство била необходима подкрепа от трета парламентарна сила.

БСП е в критична ситуация и е почти невъзможно управление с участието на тази партия, каза Колев.

Той обаче заподозря, че е много възможно и логично управление на ГЕРБ с мълчалива подкрепа от ДПС. Подобна конфигурация щяла да стане възможна след "изпиване на кафето". Според Колев подобен сценарий би имал стабилната подкрепа на 130-135 депутати в Народното събрание.

Едно подобно управление ще продължи дотогава, докато това е изгодно на ДПС. Не забравяйте и че Бойко Борисов реално подари на ДПС реално 100 000 гласа като предложи изборите да са на Курбан Байрам, каза Колев.

Също пред Нова телевизия лидерът на РЗС Яне Янев разви тезата, че ДПС ще получи рекордна подкрепа от Турция на тези избори и прогнозира, че от там ще дойдат 100 000 гласа. Според него имало схема електоратът на движението да гласува два пъти. В Турция изселниците щели да пуснат бюлетини с турските си имена, а после щели да повторят упражнението под прикритието на българските си имена от времето на Възродителния процес.

Янев, чиято партия РЗС не участва на изборите, но декларира подкрепа за ГЕРБ на изборите, разкри още, че се готви жестоко купуване на гласове на 5 октомври. Затова веднага след телевизионното си участие щял да подаде сигнал от над 15 страници на вътрешния министър Йордан Бакалов.  Според Янев всички партии без изключение купували гласове. Разликата обаче била, че докато при БСП, "България без цензура" и "Лидер" това било организирано на централно ниво, то при ГЕРБ схемите се водели от местни партийни структури, за да се харесат на Бойко Борисов като отчетат високи резултати на вота.