Схемата "роми нападат военни" започна да се повтаря. Поне в официалните съобщения на сайта на Министерството на отбраната (МО). Двама курсанти от Националния военен университет "Васил Левски" са били атакувани с брадва от "лице от ромски произход", се казва в информация на оглавяваното от Красимир Каракачанов ведомство.

По принцип криминалната сводка е в "портфолиото" на Министерство на вътрешните работи.

Ето и цялото съобщение на МО:

"Курсанти от Националния военен университет са били нападнати снощи, 13 януари, към 19.00 ч. докато пътуват в посока от гр. Сливен към с. Гурково. Автомобилът им Ауди 80 е засечен от друг автомобил - Опел Корса. След принудителното спиране, нападателят излиза от автомобила си и нанася удари с брадва по предното стъкло на колата на курсантите. 

След подаден сигнал на телефон 112 служителите на МВР са издирили и задържали нападателя им. По случая е образувана проверка, а нападателят е задържан за 24 ч. в Районното управление на МВР-Казанлък.

Задържаният е Йордан Пенев. Лицето е от ромски произход и до момента има над 20 криминални регистрации – множество кражби, сред които кражби с взлом; хулигански прояви, сред които и нанасяне на средна телесна повреда; възпрепятстване на органите на властта и няколко влезли в сила присъди. 

Има данни, че той е извършител на още 11 престъпления, за които се очаква да му бъдат повдигнати обвинения."

Споменаването на етнически произход не присъства в криминалните хроники на МВР, където се следва принципът, че подобно посочване е  дискриминационно. Това обаче не важи за министерството на Красимир Каракачанов.

"Надграждайки" прессъобщението на министерството си, днес и самият той реши да се изкаже по темата.

"Това е поредният случай, който показва, че има проблем в обществото, но той не се решава само с протести. Разглеждам го като пореден вандализъм. Петима курсанти се прибират и една кола започва да кара след тях, препречва им пътя, от нея излиза един 34-годишен мъж с брадва. Той чупи прозореца и троши капака на колата", разказа Каракачанов, цитиран от агенция "Фокус".

"Ромската" тема беше повдигната още миналата седмица, когато двама пребиха командос от специалните части в пловдивското село Войводиново при скандал на пътя. Тогава вицепремиерът и лидер на ВМРО Каракачанов побърза да отиде на мястото на инцидента и да обяви, че "циганите вече са изключително нагли".

 
Той "изрази надежда", че ще започне събарянето на незаконни ромски постройки в селото и веднага процедурата за това беше задействана. Той дообясни, че даже е бил дипломатичен в оценките си за ромите. В петък в парламента той добави, че има сблъсък на мирогледи и че може да стане като в Африка.
 
 
В защита на военния министър се включиха 11 професори и академици, сред които Георги Марков, Антон Дончев, Стефан Воденичаров и др., за да изразят "адмирациите си" от неговите действия и да призоват премиера Борисов да даде "ценни указания", за да се премине към решителни действия.
 
 
Днес ромски организации излязоха на протест пред МС с искане Каракачанов да се извини и да даде оставката си, защото сее етническа омраза с изказванията си. Един от организаторите Ачо Йорданов даже обяви, че на протеста ще дойдата 100 хил. души. По този повод вицепремиерът коментира, че "този, който организира протеста, през 2013 г. е съден за присвояване. И то именно с пари от такива фондове, като "Америка за България"".

От думите му се разбра и, че не държавата, а НПО секторът е виновен за ситуацията с гетата. 

"Всички тези организации, които години наред усвояваха огромни пари, е хубаво накрая да направят един отчет - колко пари получиха и за какво ги изразходиха и защо така се получава, че след тези стотици милиони, дори милиарди, които се изляха по европейски, световни и национални фондове, както и защо няма ефект от това", заяви Каракачанов , като подчерта, че "те са отговорни за всичко това, защото са получавали пари от такъв тип организации".