Предпазната клауза (т. нар. backstop) не е предпочитаният от ЕС вариант за избягване на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия и не подкопава постигнатото през 1998 г. споразумение от Разпети петък в Белфаст.

Това се казва в съвместно писмо на председателите на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск до британската премиерка Тереза Мей.

То бе огласено днес – ден преди очаквания решителен вот в британския парламент относно плана на Мей за „Брекзит“.

Юнкер и Туск припомнят, че на Европейския съвет на 13 декември 2018 г. са били одобрени редица допълнителни гаранции. Те изтъкват най-вече твърдия ангажимент да се действа бързо за по-нататъшно споразумение, което до 31 декември 2020 г. да изработи алтернативни варианти, така че предпазната клауза да не влезе в сила.

„Както добре знаете, ние съжаляваме, но уважаваме решението на Великобритания да напусне ЕС. Ние също така смятаме, че „Брекзит“ е източник на несигурност и дезинтеграция“, пишат двамата най-висши европейски лидери.

Те уверяват Тереза Мей, че споделят заедно с нея решимостта да създадат колкото се може повече сигурност и яснота за гражданите и компаниите в ситуация, при която една държава членка излиза от ЕС след повече от 4 десетилетия (Великобритания е част от Съюза от 1973 г. - б.р.) на тясна икономическа и политическа интеграция. Именно по тази причина е толкова важно споразумението за „Брекзит“, постигнато между Мей и лидерите на останалите страни от ЕС.

Двамата лидери на ЕС изтъкват, че Еврокомисията потвърждава общото разбиране, че споразумението за „Брекзит“ и протоколът на ирландската граница:

• не засягат и не отменят по никакъв начин клаузите на Белфасткото споразумение от 10 април 1998 г. и не променят по никакъв начин частта отг документа, според която сътрудничеството в сфери от компетенцията на властите в Северна Ирландия и правителството на Република Ирландия се определя от самите тях;

• не удължават срока на синхронизирането на регламентите с европейското законодателство в Северна Ирландия повече от необходимото за избягването на твърда граница на остров Ирландия и запазване на споразумението от 1998 г. В споразумението за „Брекзит“ ясно е казано, че всеки нов акт, предложен от ЕС за добавяне в протокола, ще изисква одобрението на Великобритания или на съвместната комисия;

• не пречат на Великобритания да гарантира участието като част от своята делегация на северноирландски представители в съвместни комиси, свързани с уреждането на въпроси, засягащи британската провинция.

Еврокомисията също така споделя желанието на Мей бъдещите отношения между Лондон и Брюксел да вдлязат в сила възможгно най-бързо.

Юнкер и Туск заявяват, че нищо в тяхното писмо не може да бъде разглеждано като промяна или като нещо, несъответстващо на проектоспоразумението, договорено с Мей преди месец. Според тях ангажиментът на европейските лидери за ускоряване на търговско споразумение има „правна стойност“, обвързваща „най-тържествено“ ЕС.

Ако обаче крайният срок не бъде спазен, Великобритания ще има възможността за удължи преходния период, за да може да избегне задействането на предпазната клауза, т.е. твърдата митническа граница със Северна Ирландия.