Анди Мъри загуби с 2:3 сета (4:6, 4:6, 7:6(5), 7:6(4), 2:6) от испанеца Роберто Баутиста Агут в голям и много емоционален мач от първия кръг на Откритото първенство на Австралия. Двубоят бе наистина специален, след като в края на миналата седмица бившият №1 в света обяви, че заради болки в десния хълбок не може да продължи да играе и участието в Мелбърн може да е последното в турнир от Големия шлем.

След края на продължилата над 4 часа среща обаче шотландецът отказа да потвърди "край" в първото си интервю на корта. Поначало той мечтае да се сбогува с тениса на "Уимбълдън".

"Може и да се видим отново, заяви Анди. - Ще направя всичко възможно да се случи. Ако искам да играя отново трябва да направя голяма операция, която не дава гаранции за нищо, но поне съм решен да опитам докрай."

Става въпрос за подмяна на дясната тазобедрена става - нещо, за което Мъри намекна и в петък. Заради операция на същата става той пропусна голяма част от миналия сезон.

Изявлението на 3-кратния шампион от Големия шлем бе прекъснато от видео, в което най-големите в тениса, като Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович, Александър Зверев и т.н. отправиха послания до своя колега. Те казаха мили думи и му пожелаха да се наслаждава на живота след края на активната кариера. Което звучеше малко странно, предвид желанието на британеца да продължава да се бори, за да играе. Явно организаторите се бяха попрестарали.

Но дори това да е последният мач на Мъри, той може да напусне сцената гордо и с усмивка. Личеше, че не е в най-доброто си състояние и че отстъпва физически, но не се предаде срещу Агут, който го разиграваше по корта.

Испанецът - един от участниците на "София оупън" идния месец, направи по един пробив в първите два сета и това бе достатъчно, за да ги спечели. Въпреки всичко Мъри, наблюдаван на живо от майка си и брат си, стисна зъби. Той стигна до успех след тайбрек в третата част и по същия начин изравни - 2:2.

Силите му обаче привършиха и в петия сет не успя да се противопостави, независимо че беше близо до пробив в началото. Агут от своя страна се възползва, направи два брейка и за първи път в кариерата си взех връх на двукратния шампион от "Уимбълдън". При последния сервис гейм на Мъри публиката стана на крака да го аплодира и той спря да играе за секунди, за да благодари.

Двама от фаворитите в Мелбърн започнаха с трисетови победи във вечерната програма. Шампионът Роджър Федерер мина през узбека Денис Истомин - 6:3, 6:4, 6:4, а финалистът от миналата година Марин Чилич (Хърватия) се справи с представителя на домакините Бърнард Томич - 6:2, 6:4, 7:6(3).