Прав е Волен Сидеров. Сега той е на мода. А доскоро беше маргинален политик, предизвикващ по-скоро насмешка. И не само той е на мода. Политическите му събратя из Европа също са все по-актуални. И точат зъби за добро представяне на предстоящите европейски избори.

Популистите из Европа громят ЕС със и без повод, но за сметка на това не се отказват от апетитните евродепутатски места. Но това противоречие е най-малкият ни проблем. По-важното е друго. В един период от историята и други популисти са били на мода. Най-известните от тях са Хитлер и Мусолини. Но подобни на тях политици, макар и не чак толкова зловещи, са били актуални из целия континент, включително в България.

Каква е цената, платена след всичко това - е известно. Европа е разрушена по време на Втората световна война и все още не може да си върне господстващото световно положение, което е имала. В България пък авторитарните популисти трасират пътя на тоталитарните комунисти, дошли на власт след 1944 г. Заради Хитлер Сталин става приемлив съюзник за западните демокрации, като неговото съюзничество си има и цена. Част от нея е и принасянето в жертва на Източна Европа, която на практика пада под съветска власт.

И тогава е имало хора, които са предупреждавали, но те не са били чути. Хубаво е още отсега да е ясно какви рискове крие новата политическа мода, извела на преден план Сидеров и останалите:

- Ако те определят политиката на своите държави, то европейското бъдеще ще затъне в блатото на националистическото минало. А единственият успешен път пред Европа е европейските държави да притъпят малко националното говорене и националните интереси в името на общия европейски интерес за мир и просперитет.

- Винаги е опасно да се дава власт на хора, които неведнъж са демонстрирали презрение към демократичните правила и омраза към едно или друго малцинство. Това е най-сигурният път към политическа и икономическа нестабилност. Има много ирония във факта, че днешната политическа стабилност на Бойко Борисов се крепи точно от същите тези националисти.

- Съвсем наскоро едни популисти бяха много модерни във Великобритания и дори победиха на референдум. Какво се случи после - знаем всички.

- Съмненията, че Сидеров и европейските му събратя обслужват Русия и дори че са директно финансирани от Москва, са твърде сериозни, за да бъдат пренебрегнати с лека ръка. Въпросът кой има интерес от разпадането или поне от отслабването на ЕС има изключително лесен отговор, за който могат да се досетят и най-неизкушените от политиката. А какво се случва, когато Москва реализира своите апетити към Европа, ние, българите и всички източноевропейци, знаем най-добре.

При всичките си недостатъци ЕС е най-голямото политическо достижение на Европа в цялата й хилядолетна история. Доскоро именно това твърдение беше актуалната политическа мода. Сега то стана малко демоде, което хвърли във възторг Сидеров и подобните нему. Сигурно е, че ЕС отново ще се върне на мода. Въпросът е обаче какво ще се случи дотогава. И с какви точно последици ще трябва да се справяме, след като сегашната политическа мода отмине.