"Това, че някой е дошъл и се е снимал с нас, не мога да позволя някой да вменява в гражданите усещането, че има нещо нередно и да шантажира институцията."

Така председателката на Комисията за защита от дискриминацията Ана Джумалиева коментира във вторник по бТВ разпространена от ВМРО снимка, на която председателят на неправителствената организация (НПО) "Единство" Ачо Йорданов е на маса в заведение с част от ръководителите на Комисията за защита от дискриминация (КЗД). От партията на Красимир Каракачанов се усъмниха по този повод в безпристрастността на комисията.

"Докато НПО-тата пишат жалби и ядат с тях на една маса, циганите продължават да безчинстват", написаха от пресцентъра на ВМРО.

Реакцията на партията беше породена от информацията, че Ачо Йорданов е пуснал жалба за насаждане на омраза срещу Каракачанов. Повод за нея са думите на министъра на отбраната след нападението над военнослужещ в село Войводиново, че "циганите в България станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа".

"Целта на подобни надинституционални мандатни органи е да бъдат напълно независими. Организирането на семинари и каквито и да било други подобни срещи с НПО-тата, които са основен техен жалбоподател и очевидно ядат и пият с техните представители, сериозно хвърля сянка върху работата им. Как би реагирало обществото, ако прокуратурата направи семинар за адвокатите и да пирува с тях", питат от ВМРО.

Според Джумалиева ставало дума за семинар на Комисията по дискриминация, на който имало най-различни участници от неправителствения сектор. И те разговаряли с присъстващите и ако някой искал да се снима с членовете на комисията, те нямало как да откажат.

"Вечерта си говорехме с част от членовете на комисията и Ачо Йорданов дойде при нас и поиска да направим обща снимка с хората, които бяхме останали на масата. Ние се съгласихме и смятам, че няма нищо лошо в това. Както политиците могат да се снимат с различни хора по различни поводи, така и ние. Правенето на снимки от работните срещи и семинарите, които провежда КЗД, е задължителен елемент по отчетността на всеки един проект”, каза тя.

"Кой се страхува от нас? Защо партиите от този политически сектор, от който е партията на господин Каракачанов, през годините винаги са искали да закрият тази комисия", попита още тя.

Според нея в страната се разпространявал щамът на вируса на омразата.

Джумалиева обясни още, че имало общо три жалби срещу думите на военния министър: "от въпросния господин (Ачо Йорданов - бел. ред.), от една госпожа - Мими или Лили Ковачева, и от някаква неправителствена организация, мисля, че беше от Видин."

Днес КЗД в 12 часа разглежда жалбите в дискриминация срещу Каракачанов.

От личното мнение на председателката на комисията не стана ясно какво мисли тя точно за изказванията на вицепремиера, породили много коментари и протест на роми през МС с искане за неговата оставка.

"Мисля, че той направи тази грешка само в първото изказване - може да е лапсус. След това той многократно подчерта, че става въпрос само за част от ромския етнос. Аз много уважавам военните и тяхната служба. Искам да благодаря на тези мъже на честта, които не позволиха да се наруши етническият мир", каза Джумалиева.

Депутатите от ВМРО вече обявиха, че ще внесат искане за изслушване на представители на Комисията за защита от дискриминация на заседание на Комисията по вероизповеданията и права на човека в парламента, за да разберат повече за събиранията им с представители на неправителствени организации.

"Колко чести са тези случаи, с какви пари се финансират и кои организации са присъствали на подобни мероприятия. Също така искаме отвод на Комисията по жалбата на сдружение "Единство" и на всички други сигнали на организации, с които членовете са били в неформални взаимоотношения, каквито са подобни сбирки. Ще настояваме и за проверка на делата, заведени по жалби на тези неправителствени сдружения, и те да бъдат прекратени или анулирани", пише още в позицията на ВМРО.