Нападението срещу кмета на Гданск бе осъдено от всички политически и обществени сили в Полша, а в цялата страна имаше демонстрации срещу омразата и насилието като реакция на убийството на Павел Адамович, предадоха ТАСС и ДПА, цитирани от БТА.

Хиляди хора се събраха във Варшава под лозунга "Спрете омразата". Подобни протести имаше и на други места.

Полският президент Анджей Дуда изрази съболезнования за гибелта на Адамович. 

"Враждебността и насилието донесоха трагични последствия и болка. Не можем да се примирим с това", написа Дуда в Туитър, като добави, че е солидарен "в болката и молитвата с неговите близки, приятели, с всички хора с добра воля", заяви президентът.

Жители на Гданск запалиха свещи на паметното шествие за кмета на града - Павел Адамович. Снимка АП / БТА

Лидерът на управляващата в Полша партия Ярослав Качински изрази "дълбока болка" от смъртта на опозиционния кмет на Гданск.

"Солидарен съм със семейството (на Адамович) и искам да изразя дълбоко съжаление за смъртта на вашия съпруг, баща и брат", каза от негово име говорителка на партията "Право и справедливост". 

Председателят на Европейския съвет и бивш полски премиер Доналд Туск също осъди убийството и каза, че ще присъства на погребението на кмета на Гданск.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск говори пред "Манифестация срещу насилието и омразата" в Гданск, Полша. Снимка АП / БТА

Туск обеща да защитава Полша и Европа от омразата. Той се присъедини към хората, излезли по улиците на Гданск, за да изразят своята скръб за смъртта на Адамович, посочва Асошиейтед прес.

Бившият полски президент Лех Валенса обвини политиката за смъртоносното нападение срещу Адамович.

Валенса, който е от Гданск и основа там профсъюза "Солидарност" през 80-те години на 20 век, присъства на църковна служба и общественото събиране в памет на убития кмет.

53-годишният Адамович бе наръган с нож от 27-годишен нападател на сцената пред стотици хора по време на благотворителен концерт. Убиецът, идентифициран като Стефан В., успял да проникне до сцената, използвайки журналистическа карта.

Хора поставят свещи, за да изразят скръбта си за убийството на кмета на Гданск Павел Адамович. Снимка: АП / БТА

Той е криминално проявен мъж, неотдавна излязъл от затвора, където е излежал 5-годишна присъда за банков обир. Задържан бе от охраната веднага след престъплението, а после бе предаден на полицията. 

Мъжът каза, че е извършил атаката в отмъщение към бившата управляваща партия "Гражданска платформа", сега в опозиция, защото по време на нейното управление е бил "несправедливо" обвинен и осъден. Адамович бе избиран няколко пъти за кмет от тази партия, чийто член бе до 2015 г., но последния път се кандидатира като независим. 

Жители на Гданск изразяват почит към кмета на града на централния площад на стария град. Снимка: АП / БТА

Варшавската полиция заяви, че е задържала 72-годишен мъж, заплашил със смърт президента Дуда, отбелязва ТАСС.

Мъжът се обадил по телефона на център за спешни случаи и казал:

"Умря Адамович, а утре може да умре Анджей Дуда."

Полицията е установила телефона и адреса, от който е било направено обаждането. Мъжът е задържан. Случаят е отнесен до прокуратурата.