От встъпването на сегашната президентска двойка в началото на 2017 г. помилвани – частично или напълно, са едва 11 души.

Само през 2018 г. молбите за помилване са били 396, като с решения до днес са 399. 

Хората, извършили деяниеята си под въздействие на наркотици, "мека казано не срещат милост" в очите на вицепрезидента Илияна Йотова.

От домашните насилници три четвърти не разбират изобщо какъв е  проблемът – например в това да пребиеш жена си. И биха го направили пак.

Това стана ясно на работна среща с медии на вицепрезидента Илияна Йотова и специалната Комисия по помилването към президентската институция. 
Комисията се състои от председател и 5-има членове.

Скоро президентската институция ще даде по-конкретна статистика за помилванията и анализите, до които са стигнали оттам. Йотова има желание и за среща например със здравния министър Кирил Ананиев - за проблемите с психоболните осъдени.

Истината е, че хората бъркат предсрочното условно освобождаване, амнистията (обявявана от парламента, а не от президента) и помилването, казаха днес експретите от комисията. От древни времена, откакто съществува този правен институт, указите за помилване не се обнародват, на се мотивират, не се обжалват или отменят, влизат в сила веднага.

Йотова днес не се съгласи с констатациите на журналисти, че броят на помилваните в последните години намалява.

Въпреки че конкретни данни за различните случаи не се огласяват, тя даде да се разбере, че само при един от случаите, решени положително от нея, се касае за тежко умишлено престъпление. Но става въпрос за молба на относително млад човек, който е вече 20 години в затвора. Осъдените обаче и за тежки престъпления - умишлени убийства, изнасилвания и пр., не се отказват да се пробват.

Йотова отбеляза нарастващия брой престъпления, извършени под звъздействието на наркотици, както и свързаните с домашон насилие.

"Извършителите под въздействие на наркотици, меко казано, не срещат милост в очите ми", каза още тя.

За вицепрезидента проблем са и домашните насилници, които рецидивират и често не разбират какъв е проблемът в извършеното деяние.

Според екипа около нея не се гледа положително и на лица, сключили споразумения с прокуратурата , т.е.- те вече са се съгласили да излежат дадена присъда, както и на такива, получили облекчения заради съкрътено съдебно следствие - тъй като са консумирали "цялото снизхождение", което е възможно. Комисията, оглавявана от Лидия Руменова, обаче констатира, че масово се злоупотребява със самопризнанията като облекчаващи наказанието.

Илияна Йотова  не скри резервираното си отношение към наказанието "доживотен затвор без замяна" и напомни, че то е създадено навремето "да успокои  духовете" на обществото след отмяната на смъртното наказание. Но все още си съществува.

Йотова призна, че има общо 2 случая, в които мнението й се е разминало с предложението на Комисията по помилването. Тя връща понякога отделни казуси за нови и нови заседания, включващи и нови експерти, за да се изясни по-добре фактологията.

"Имало е години, в които е нямало работа и комисията не се е събирала с месеци, а сега имаме случаи, когато заседава по 2 пъти седмично", каза Йотова на въпрос на Клуб Z. 

От споменатите 11 помилвания 7 са заради здравословни проблеми, като дори има случай, в който състоянието на осъдения е било такова, че молбата за помилване е от... прокуратурата.