Нова керван от Хондурас започна дълъг преход насевер към Съединените щати, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Групата се състои от между 600 и 800 хондурасци, по данни на правозащитен изследователски център, чиито представители придружават колоната.

Телевизионни кадри показаха вчера някокостотин души в град Сан Педро Сула. Те развяваха хондураски знамена в началото на своето пътуване, което вероятно ще отнеме седмици и дори месеци, преди да стигнат границата между Мексико и САЩ.

Мигранти от Хондурас в град Сан Педро Сула. Снимка: АП / БТА

Агенцията припомня, че предишната голяма група, която предприе аналогичен преход, не бе допусната на територията на САЩ.

Колоните от централноамерикански мигранти са основна тема в Съединените щати. Президентът Доналд Тръмп остава непреклонен, че няма да позволи на мигрантите да пресекат границата.

През октомври друга голяма група мигранти - мъже, жени и деца - потегли от Хондурас. Повечето от тях твърдяха, че бягат от голямата бедност и насилието, извършвано от банди по родните им места.

От първата група 2500 останаха в мексиканския град Тихуана, на границата със Съединените щати, а 7000 се върнаха в Хондурас, по данни на властите в централноамериканската държава.

"Решен съм да си намеря добра работа в САЩ", каза 24-годишният Дарвин Перес, който е част от новата колона. "Пътят, който ни предстои, е труден, но се надявам, че сърцето на президента Тръмп може да омекне, че той няма да е толкова твърд и ще ни позволи да влезем", добави той.

Тръмп неколкократно се зарече, че ще спира колоните от централноамерикански мигранти. Президентът изпрати войски за подсилване на границата и определи мигрантите като нашественици.