Комисията по земеделие към Европарламента гласува с голямо мнозинство 400 милиона евро да бъдат заделени за планински региони и други региони с ограничения в ЕС.

Одобреното предложение бе направено от българския евродепутат социалист Момчил Неков, съобщиха от кабинета му за БТА. То бе гласувано на извънредно заседание на парламентарната комисия в Страсбург.

Парите са 10 на сто от сумата от общо 4 милиарда евро, които са ресурс на нова програма за конкурентоспособност и малките и средни предприятия в ЕС.

„Финансирането и подпомагането на планинските региони в ЕС е наложително и жизнено-важно, защото малките и средни предприятия са единствена форма на заетост и трудова активност в тези региони“, коментира Неков.

В изказване преди гласуването той изтъкна, че големите проблеми на малките и средни предприятия са достъпът до финансиране, намирането на работна ръка и наваксването с иновациите на пазара. Планинските региони са едни от най-засегнатите от тези проблеми, като в случая трябва да бъде добавена и инфраструктурата.

„Това финансиране ще помогне на предприятията в планините да се справят по-лесно с проблемите и да запазят производството си на качествени и чисти храни, а и ще бъде превенция за обезлюдяването на и без това, слабо населените планински райони“, смята българският депутат.