За поредна атака срещу оръжейния завод „Дунарит“ сигнализира собственикът на дружеството Емилиян Гебрев. Според него в момента се извършва нов "рубеж“. „Срещу мен като физическо лице се вади ревизионен акт, за да се удари „Дунарит“, смята той.   

„Мога да потвърдя ясно и точно, има твърда, последователна, добре организирана, целенасочена атака срещу мен персонално“, каза Гербрев в интервю за бТВ. А по думите му атаката идва: „от властта или този всевишния, не знам“, добави той. 

Той призова специализираните служби да кажат кой иска да го отстрани. 

Емилиян Гебрев разказа, че той, семейството му, съдружниците и служителите на "Дунарит" са преминали през няколко атаки. 

Първо било физическото отстраняване на него и на ръководството на фирмата. „Бяхме горе и случайно се върнахме благодарение на прекрасните лекари във ВМА“, добави той.

Втората атака срещу фирмата била юридическата чрез „хвърлянето на обвинението за ОПГ“ (организираната престъпна група, бел. ред.). По думите му с нея се е целяло той да бъде изхвърлен от фирмата. След като и неговият син бил привлечен за обвиняем Гебрев разбрал, че „те обвиняват без каквото и да има“. 

Третия удар бил икономически като прехвърлили договори от „Дунарит“ за изпълнение на друга държавна фирма. Последвала административна атака – проверки от МВР и НАП. „Слава Богу, че и от Семинарията не дойдоха да ни проверяват“, каза той. 

Гебрев обясни, че допреди три години не е ползвал услугите на нито един адвокат. 

„През 2016-а година се се наложи, защото аз се хванах за главата, когато разбрах, че в този момент, когато пристъпихме към придобиването на „Дунарит“, се водят над 70 дела. И на кое друго адвокатско бюро да прехвърлиш всичкото това нещо, кой ще се оправи в тези дела и как ще ги реши“, каза той. 

Същата кантора обаче беше претърсвана от прокуратурата по решение на спецсъда. 

"Прокуратурата е търсила книгата на акционерите, акциите и електронните подписи на изпълнителния директор на "Дунарит" и на адвоката. С него за един час можеш да източиш от дружеството всички сметки. Може да се промени и собствеността на фирмата", каза Гебрев.

Помолен да уточни дали се съмнява, че прокуратурата ще извърши подобно нещо, отговори: "Не се съмнявам в нищо. Аз съобщавам фактите. Тези електронни подписи не са нужни на никой, освен за такова действие", каза той. 

В разговора стана дума и за срещата на Емилиян Гебрев с премиера Бойко Борисов миналата година, когато собственикът на "Дунарит" трябваше да плати 6 млн. лв. на държавата, за да си върне една от поръчките. 

Тогава беше замесена и офшорката "Виафот" (дружеството се приписвана на депутата от ДПС Делян Пеевски), която претендираше, че е изкупила вземане на КТБ към "Дунарит" и оръжейният завод ѝ дължи пари. Гебрев каза тогава, че ще плати, но не знае на кого - на банката или на офшорната компания.