През януари много българи ще получат с 30% по-високи сметки за парно в сравнение с миналата тодина. Това прогнозират от "Демократична България". В декларация се обяснява, че причината за това е увеличението на цената на природния газ с 20%. То е резултат от отказа на правителството да предяви претенции към "Газпром" за надплатени сметки, въпреки създадена възможност за това от ЕК. Според "Демократична България" трябва да се проведат преговори с Русия и цената да се намали с поне 20%.

Ето пълния текст на декларацията:

"През януари много българи ще получат сметки за парно с над 30% по-високи от миналата година. Причината за това е, че основната част от цената се формира от природния газ, който се е увеличил с около 20% за една година. Това увеличение е резултат от отказа на управляващите да предявят претенции към Газпром за надплатени сметки, въпреки създадената възможност от Европейската комисия.

След това отказаха да предоговорят с руснаците понижаване на цената на газа, въпреки че Европейската комисия дори предлагаше да участва в тези преговори и да съдейства на България. В крайна сметка, властта в България, със съдействието и на БСП, направи всичко възможно да запази руския газов монопол. Доказателство за това е, че след десет години „изграждане” на интерконектори, нито един не работи!

В края на 2018 г. Европейската комисия наложи на Борисовата държава глоба в размер на 150 млн. лева заради налагане на държавен монопол върху пазара на газ. Управляващите се опитаха да замажат очите на обществото, като излъгаха, че Европейската комисия е оказала натиск за приватизиране на газопреносната мрежа, а гражданите няма да плащат глобата, защото тя е за сметка на държавните фирми.

Припомняме, че Европейската комисия започна процедура срещу Газпром, за да защити осем държави членки от Източна Европа. Процедурата приключи през май месец 2018 г. и е ключово да се отбележи какво се случва с цените около шест месеца по-късно. Данните на Energy.eu към ноември 2018 г. показват, че цената на природния газ за домакинствата в България, в сравнение със средната цена за Литва, Латвия, Полша, Словакия и Унгария, е с около 31% по-висока, като към това трябва да се има предвид, че данъците в България са най-ниските. Това окончателно затвърди факта, че българите плащат една от най-високите цени за руски газ в Европа.

Какво бихме направили ние  от Демократична България:

- Национално отговорна позиция и стартиране на преговори с Газпром и намаляване цената на газа с поне 20%.

 - Ако не се постигне исканото намаляване на цената на природния газ, България да заведе арбитражно дело срещу Москва, в което да бъде привлечена и Европейската комисия. Москва заведе арбитражно дело срещу България за АЕЦ „Белене“ и няма причина ние да не защитим интереса на българските граждани по същия начин.

 - Бързи и конкретни стъпки към осигуряване на алтернативни източници, включително изграждане на интерконектор с Гърция и достъп до терминала за втечнен газ.

- Осигуряване на възможности за внос от Румъния, предвид новите находища и конкурентните цени в северната ни съседка.

Монополните цени винаги са високи и затова е ключово важно България да изгради конкурентен пазар на природен газ. Трябват алтернативни източници, различни трасета, които правят ценовата конкуренция възможна. Досега правителството говореше за „хъб“, но всъщност през цялото време укрепваше монопола на Москва. Резултатите от тази политика са високите цени на газа и парното, които ограбват българските домакинства."