Забраната за оповестяване на резултати от социологически проучвания в деня за размисъл и в изборния ден да отпадне. Такова предложение за промени в Изборния кодекс са внесли депутати от ГЕРБ.

В момента в кодекса е записано, че резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите не може да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден и до обявяване края на изборния ден на територията на страната. Според предложението на ГЕРБ отпадат и глобите, които варират от 2000 до 10 000 лв. От управляващата партия предлагат тези текстове да отпаднат.

Вносителите се позовават на доклад на ЦИК, според който тази забрана реално не работи. А в комисията има огромен брой сигнали за нейното нарушаване. Вносителите изтъкват, че тези данни се публикуват чрез социалните мрежи, което създава неравнопоставеност на медиите. И към момента публикуването на междинни резултати в изборния ден в социалните мрежи не е забранено.

От БСП пък искат създаването на публичен регистър на избирателите, като за негова основа да послужат гражданите, които са гласували на последните парламентарни избори. Социалистите настояват още членовете на секционните комисии да имат поне средно образование.

Според приетите на първо четене промени в кодекса отпада изписването на номера пред партиите и коалициите в бюлетината за гласуване с идеята да не се бърка гласуването за партия с преференциалното гласуване за кандидатите. С промените се ограничава въвеждането на машинното гласуване, а електронното дистанционно гласуване се отлага за неопределено време.