Депутатите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" в правната комисия очаквано не се съобразиха с ветото на президента Румен Радев над текстовете от Наказателния кодекс, които реграментират т. нар. таен арест. Става дума за поправки, мотивирани от Министерството на правосъдието, с въвеждане на изисквания в законодателството ни по приета евродиректива. Идеята е при неотложност и в определени случаи при задържане на лице близките му да не бъдат уведомявани за срок от 48 часа. Когато задържаното лице е непълнолетно - срокът, в който арестът може да е без знанието на родителите е 24 часа и това ще се решава по преценка на прокурора по съответното досъдебно производство. 

По-любопитното е, че текстовете ще влязат в пленарната зала във вида, приет от управляващото мнозинство и ДПС, въпреки че и становището на прокуратурата бе за прецизирането им. Неотдавна и главният прокурор Сотир Цацаров лично допусна, че ветото на държавния глава може да послужи на депутатите като мотив да направят закона по-добър. 

Дори секретарят на президента по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов днес на заседанието на правната комисия изрично прочете част от становището на държавното обвинение. Това обаче не убеди депутатите от ГЕРБ, че текстовете се нуждаят от ремонт, за да се избегне съмнението, че обтекаемите формулировки за "неотложна необходимост" могат да се тълкуват от прокурорите както намерят те самите за добре. 

Аргументите от опозицията от БСП бяха подобни на тези на президента - а именно, че текстовете, в които не е уточнено за какви точно престъпления е допустим т. нар. таен арест, могат да значат произвол. 

Аргументите на ГЕРБ и "патриотите" също са непоклатими - транспониране на европейска директива по начин, по който не се ощетяват ничии права. От управляващата коалиция натъртиха, че няма ограничение за адвокатска защита дори в случаите, в които бъде преценено да не бъдат уведомени близките. Проф. Емилия Друмева от екипа на Румен Радев припомни, че това и не може да е по друг начин, защото правото на адвокат е скрепено в конституцията.