Комисията по отбрана в Народното събрание очаквано каза "да" на искането на Министерския съвет да получи мандат да преговаря със САЩ за купуване на 8 изтребителя F-16. Гласовете са били 12 "за" срещу 8 "против" - без изненади. ГЕРБ, "Обединените патриоти" и ДПС подкрепят старта на преговорите, а БСП и "Воля" са против, както декларираха. В комисията по отбрана в парламента няма представители на "Атака" от "Обединените патриоти". 

[[nid:78056]]

Заседанието бе закрито, каквото ще бъде и това на самото Народно събрание утре по темата. Причината - в документацията става дума за цени и параметри по сделките, които от фирмите, участвали в процедурата по избор на нови самолети на Военновъздушните сили, не искат да са публични, стана ясно днес. 

Сбирката на депутатите от ресорната комикия започна със скандал между управляващи и опозиция. Депутатът от БСП Славчо Велков предложи да се отложи заседанието или да е открито, защото не всички документи били предоставени на народните представители от комисията. Председателят на комисията ген. Константин Попов от ГЕРБ му опонира, че документите за заседанието са предоставени в петък, а протоколът на комисията, който е в секретната секция на парламента, е на разположение на депутатите.

Велков твърди, че отсъства най-важният доклад на политико-военната група, който е даден в Министерския съвет, но не и на депутатите, за да се запознаят дали има особени мнения в документа. Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който ръководеше групата, обяви, че няма нищо различно в констатациите. От левицата продължиха да настояват, но предложенията им не се приеха.