Евродепутати засипаха с лавина от нападки румънската премиерка Виорика Дънчила. Това се случи днес в Европарламента в Страсбург, където тя представи приоритетите на страната си като председател на ЕС.

Няколко депутати от различни парламентарни групи обвиниха правителството в Букурещ, че си затваря очите пред корупцията и че иска да подчини правосъдието. Те обвиниха властите в Румъния, че не спазват върховенството на закона и в това отношение си приличат със своите колеги в Унгария и Полша.

Бецпрецедентни критики в залата

Досега в пленарната зала не е имало толкова на брой и толкова остри критики срещу страна, председателстваща ЕС, коментираха евродепутати.

Самата Дънчила отправи в началото критики към ЕС. Според нея Съюзът прилагал двойни стандарти към румънските граждани.

„Те са силно привързани към ЕС. Но въпреки всичко смятат, че не са равноправно третирани най-вече заради критиките срещу страната ни по въпроси, които в други държави се считат за естествени явления. В резултат се прилагат по-строги изисквания спрямо румънците. И те чувстват това неравенство“, заяви Дънчила.

И припомни, че страната ѝ незаслужено според нея все още не е член на Шенгенското споразумение.

„Всяко решение на европейско равнище по отношение на дадена членка трябва да отчита ефекта върху хората по места и отражението на доверието им в ЕС. Когато вземаме решения, трябва да мислим за гражданите, засегнати от тях. Трябва да премахнем всякакъв вид неравноправно третиране, за да се стимулират общите ценности на ЕС“, каза премиерката на северната ни съседка.

Последваха разгорещени дебати, които продължиха повече от час. Нападките срещу Дънчила и правителството ѝ започнаха още от самото начало.

Приятелски огън

По премиерката „стреля“ още първият оратор, който бе и неин сънародник. Това бе евродепутатът Теодор Столожан от Европейската народна партия (ЕНП), премиер на Румъния в първите години на прехода.

Той обвини министрите от кабинета на Дънчила, че нямат достатъчно опит, за да водят преговори по важни въпроси като „Брекзит“ или приемането на финансовата рамка за периода 2021-2027 г.  Столожан настоя премиерката да каже на министрите да следват съветите на експертите.А сама тя да се срещне по най-бързия начин с лидерите на Франция, Германия, Холандия и Австрия, за да ги убеди, че Румъния е готова за Шенген.

След това евродепутатът заяви, че Дънчила трябва да застане пред холандския парламент (тази страна е най-заклетият противник на членството на Румъния в Шенген – б.р.), но да не води със себе си председателите на двете камари на румънския парламент, тъй като те са загубили доверието на Запада „по известни на всички причини“.

Германецът Удо Булман – председател на групата на социалистите, започна с похвала за старанията на Румъния като председател. Но точно в момента, в който на лицето на Дънчила грейна усмивка, съпартиецът ѝ (на власт в Букурещ са социалистите – б.р.)  изтъкна, че правосъдието в страната има нужда от реформа. Булман се прицели в амнистията на стотици осъдени за корупция, след като редица деяния бяха декриминализирани.

„Ако имате страна, в която тайните служби влияят на съдебната система, това за нас е неприемливо“, заяви германският евродепутат.

Но допълни, че ако има несправедливо осъдени, те трябва да бъдат пуснати и реабилитирани. Само че не трябва да има всеобща амнистия.

"Не сте далече от член 7"

Но всичко това бе само прелюдия от „лавината“ нападки, които стовари Ги Верхофстад – председателят на групата на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). Като припомни, че при румънското председателство на дневен ред са предложенията за задействане на член 7срещу Полша и Унгария, той заяви:

„Надявам се да не се стигне до трето задействане на член 7 – срещу румънското правителство. Защото трябва да ви кажа, че имам впечатлението, че не сте далече от този миг.“

Причина според него е пренебрегването на препоръките на Венецианската комисия и обсъждането на редица спорни съдебни досиета в румънския парламент. Ливиу Драгня – лидерът на управляващите в Румъния социалдемократи, подкрепил действията на мнозинството и заявил, че върховенството на закона е въпрос на принципа на субсидиарност. (Този принцип дава  известна независимост на орган на местно самоуправление, в случая румънските власти, по отношение на орган на централната власт, в случая ЕС – б.р.)

„Мога да ви кажа, че много неща в Европа са въпрос на принципа на субсидиарност, но това със сигурност не важи за върховенството на закона“, изрече белгийският депутат на висок глас.

 На Верхофстад било обещано властите в Букурещ да изпълнят препоръките на Венецианската комисия и да променят редица спорни закони. Нищо от това не е изпълнено и до днес.

„Но вместо това правителството ви продължава да върви по пътя на лошите практики на Качински и Орбан. И прочетох във вестниците, че планирате да дадете амнистия за корупция. Което означава, че поставяте едрите риби извън обсега на съдилищата“, каза Верхофстад.

Андрус Ансип – зам.-председателят на Еврокомисията, се опитваше да похвали румънското председателство, но не му се получаваше. Той изненадващо зае мястото на Жан-Клод Юнкер, който напусна предсрочно сесията на Европарламента в Страсбург и се завърна в Брюксел, за да следи оттам гласуването на „Брекзит“ от британския парламент.

Нямаше го и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Той бе в родната си Полша за погребението на убития кмет на Гданск Павел Адамович.